اولین ساعتهایی که ساخته شدند، ساعتهایی با بند مچی و در دسترس نبودند. در ابتدا ساعتها به شکل آویزی بودند که با یک زنجیر به لباس متصل میشدند و در نهایت آنها را به داخل جیب میانداختند. برای دیدن ساعت آن را از جیب خارج میکردند. تولید این نوع ساعتها در قرن شانزدهم میلادی در کشورهایی مانند آلمان و فرانسه توسعه یافت. با این اوصاف، ساعت جیبی که در آن زمان از پیچیدهترین دستگاههای مکانیکی ساخته شده بود، به یکی از اکسسوریهای اجباری مد و لباس تبدیل شد و به فروش رسید. پس از آن نیز این آیتم به عنوان اقلام لوکس به شمار میرود چراکه اغلب با نقره، طلا ساخته و با سنگهای گران بها تزئین میشدند. در واقع، تنها کسانی که از خانوادههای ثروتمند بودند و بضاعت مالی بالایی داشتند چنین ولخرجیهایی را برای خرید ساعت جیبی میکردند.
اگر شما هم دست کم یکی از فیلم و سریالهایی که به قرن نوزدهم یا قبل تر از آن را دیده باشید، حتما متوجه شدید که بیشتر ساعت جیبی به عنصری که باید در یونیفرم لباسهای مردانه باشد به چشم میخورد. در مطلبی از مجله چی بپوشم به این موضوع اشاره کردهایم که ساعت جیبی یکی از عناصر اصلی استایل کاراکترهای سریال پیکی بلایندرز بود. شاید بارها وسوسه شدید وقتی کت و شلوار میپوشید یکی از این ساعتهای جیبی بخرید و به جلیقه خود آویزان کنید. در این مطلب تصمیم گرفتید چند نمونه قدیمی و کمیاب ساعتهای جیبی را به شما معرفی کنیم.
جالب است بدانید که یکی از ساعتسازهای سوئیسی برای عرضه ساعتهایش به ایران سفر کرده است و به شدت از ساعت او استقبال شده است. ساعتی که با حروف و اعداد و نقش و نگار فارسی زبانان طراحی شده بود. اما متاسفانه با سرگذشت بدی مواجه شد.
ساعت ملانچتون
این ساعت اولین بار در سال 1530 به سفارش فیلیپ ملانچتون که فردی اصلاح طلب، بشردوست و آلمانی تبار بود (1497-1560) به شکل کروی، ساخته شده است یا برای او هدیه شده است. ساعت ملانچتون قدیمیترین ساعت تاریخ شناخته شده است. ساختار آن به گونهای است که میتوان با یک پایه کوتاه به عنوان ساعت رومیزی از آن استفاده کرد.
ساعت تخم مرغی نورنبرگ
ساعت تخم مرغی نورنبرگ نوعی ساعت کوچک و زینتی که که با فنر کار میکند و برای بستن به دور گردن ساخته شده است. این ساعت توسط پیتر هنلاین (1485-1542) در اواسط و اواخر قرن شانزدهم ساخته شد. این ساعت در شهری به همین نام از کشور آلمان ساخته و نام گذاری شد. این ساعت قدیمی پیشرو ساعتهای همراه محسوب میشد که طراحی آن بیشتر شبیه ساهت جیبی بود.
ساعت ماری آنتونیت
از ساعت ماری آنتونیت به عنوان مونالیزای دنیای ساعت سازی یاد میشود؛ جام مقدس صنعت ساعت سازی که به Breguet Grande Marie Antoinette نیز معروف است. ادعا شده که این ساعت به سفارش فردی که عاشق ملکه فرانسوی، ماری آنتونیت بوده ساخته شده است. متأسفانه گیرنده قبل از اینکه این ساعت را که حدود ۴۰ سال ساخت آن طول کشیده و قیمت آن ۳۰ میلیون دلار است را دریافت کند، در سال ۱۷۸۲ فوت کرد.
ساعت هنری گریوز
این ساعت یکی از استادانهترین ساعتهای جیبی است که تاکنون ساخته شده است. ساعت جیبی فوق پیچیده هنری گریوز از طلای ۱۸ عیار بوده و توسط یک ساعت ساز سوئیسی به نام پتک فیلیپ در سال ۱۹۳۲ به سفارش یک بانک دار آمریکایی به همین اسم، هنری گریوز (۱۸۶۸-۱۹۵۳) تولید شده است. این ساعت حدود ۲۵ میلیون دلار میارزد.
ساعت آبراهام لوئیس برگه
ابراهام لوئیس برگه (1747-1823)، این ساعت جیبی کمیاب را با شیوهای هنرمندانه از لعاب طلای 18 عیار و ست الماس برای ملکه فرانسوی، ژوزفین بناپارت ساخته است.
ساعت آندره پیچون
آندره پیچون این ساعت زنگ دار بیضی شکل را در اوایل قرن هفدهم در شهر لیون فرانسه ساخت. در مرکز صفحه ساعت آندره پیچون یک دیسک برنجی تعبیه شده است که نشانگرهای فولادی را حمل کرده و به عنوان عقربه ساعت کار میکند. زمان در دایره بیرونی که از I تا XII نشان گذاری شده قابل رویت است.
ساعت استین هیوبرت
این ساعت نمونهای نفیس از ساعتهای ساخته شده توسط استین هیوبرت در دهه 1640 است. این ساعت در سنت اتین فرانسه نگهداری میشود.
ساعت یوهان رودولف استادلر
یوهان رودولف استادلر (1605-1637)، ساعت ساز سوئیسی اسن ساعت را در سال 1630 ساخت. استقبال از این ساعت به محض مستقر شدن استادلر در شهر اصفهان کشور ایران رونق گرفت. اما متاسفانه در سال 1637 در حالی استادلر به مهاجمی که به خانه اش نفوذ کرده بئد را با شلیک گلوله میکشد، در دادگاه حکومت صفوی به قتل محکوم شده و با شمشیر اعدام میشود. همانطور که میبینید این ساعت با حروف و اعداد فارسی طراحی شده است.
ساعت باته اند مونیر
ساعت سازهای سوئیسی باته و مونیر (1826-1831) این ساعت جیبی را از برنج و فولاد ساختند و در نهایت آن را با طلا میناکاری کردند. همچنین با سنگهای یاقوت آن را تکمیل کردند. این ساعت با نمادهای زودیاک مصری که الهام گرفته از نقشهای برجسته ماسه سنگی بطلمیوسی طراحی شدند. این سنگ نقش ها از معبد هاتور در دندرای مصر به فرانسه آورده شد.
ساعت میرون اِت کامپنی
گوگلیلمو میرون ، ساعت ساز ایتالیایی این ساعت جیبی طلایی را در سال 1800 در پاریس ساخت. میرون بارها به خاطر طراحی این ساعت میرون اِت کامپنی مورد تجلیل قرار گرفته است.
ساعت برود اند لاندز
ساعت برود اند لاندز توسط شرکت ساعت سازی انگلیسی در لندن تولید شده است. لعاب سفید، نقش گلها و سنگهای زینتی از عناصر رایج در ساخت ساعتهای جیبی قرن نوزدهم بودند.
دیدگاه شما