داستان سریال جیران در زمان ناصرالدین شاه قاجار اتفاق میافتد و درباره عشقش به یکی از زنان حرمسرایش است که نامش جیران است و اولین سوگلی ناصرالدین شاه بوده است. مانند آنچه در واقعیت اتفاق میافتد و ناصرالدین شاه در اولین برخوردش با جیران و با نگاه اول به او دل میبندد در فیلم هم بهرام رادان عاشق سینه چاک پریناز ایزدیار میشود. البته اسم او خدیجه بود و ناصر الدین شاه به خاطر چشمان درشتی که داشته، نام او را تغییر میدهد و میگذارد جیران. حالا داستان را به کنار بگذاریم و نگاهی به لباسهای زنان و مردان این سریال جیران داشته باشیم.
این را هم بگوییم که طراحی صحنه و لباس این سریال را خانم ملکجهان خزاعی، یکی از بهترینها و باسابقهترین طراحان صحنه و لباس انجام داده و در کارنامه خود سریالهای تاریخی زیادی هم دارد.
دختر ناصر الدین شاه اینفلوئنسر زمان خود
سریال تاریخی جیران در دوره قاجار میگذرد. زمانی که لباس و پوشش زنان تغییر زیادی میکند و البته این تغییرات از درون حرمسراها شروع میشوند. تاج السلطنه یکی از عزیزترین دختران ناصرالدین شاه بوده است که برخلاف تمام زنان آن دوران چه در اندرونی و چه بیرون، یک روشنفکر بود. او یکی از زنان خوشپوش و اهل مد آن روزگار بوده که اگر پایاش به عصر ما میرسید حتما یکی از اینفلوئنسرها میشد.
ناصر الدین شاه نامی ماندگار در عرصه لباس زنان
تغییراتی که در دوره ما اتفاق افتاد البته به خاطر تحولات زیادی هم بود که همان زمان اروپا از سر میگذراند و ناصرالدین شاه هم که عاشق خارج بود و سفرهای زیاد و طولانی به روسیه، انگلستان، آلمان، فرانسه، سوئیس و اتریش داشت؛ فرهنگ جدید را با خودش وارد ایران میکرد و اهمیتی که برای این کار داشت حسابی نامش را در عرصه لباس زنان ماندنی کرد تا جایی که میگویند قبل و بعد از سفرهای او لباس زنان کاملا باهم فرق داشت.
کوتاه شدن دامنهای بلند
زنان قبل از دوره قاجار دامنهای بلند و دایرهای شکلی به تن میکردند که لبه دامن روی زمین کشیده میشد. اما اگر دقت کنید، میبینید زنان جیران دامنهای کوتاهتری میپوشند.
بازهم اگر دقت کنید آنها در بیرون خانه دامنهای بلند میپوشند. زنان حرمسرا در اندرونی کفشهای مخملی میپوشیدند که با مروارید تزیین شده بود. البته نشانی از این پاپوشها نیست ولی کفشهای ورنی بازیگرها در برخی صحنهها دیده میشود.
چادر و چادرچوقهای زنان جیران
همان طور که گفتیم لباس بیرونی زنان خیلی با لباس اندرونی فرق میکرد. آنها مثل همه مردم چادری بلند و سیاه را به همراه روبنده سفید و شلواری گشاد میپوشیدند. جنس چادر از کرباس بود. فقط هم رنگ مشکی نداشت و سرمهای یا قهوهای هم زنان به سر میکردند.روبنده تمام صورتشان را میپوشاند اما جلوی چشمها به صورت توری بود و میتوانستد راحت اطراف را ببینند.
روسری سفید سوغات فرنگ
شاید برایتان جالب باشد که بدانید روسریهای سفیدی که زنان در جیران به سر دارد از جمله تغییراتی بود که به خواسته ناصرالدین شاه انجام شد.
آرایش زنان قاجار
اگر میخواهید بدانید در آن دوره زنان درباری که زنان جیران از آن دسته هستند، آرایش هم داشتند یا نه باید برایتان بگوییم که نه تنها آرایش داشتند که به صورت و موهایشان به نسبت ثروتی که داشتند، زیور آلات و تزئینات اضافه میکردند.
مثلا همین تاجی که بیشتر بازیگران دارند و یا نیم تاجها که با طلا تزیین شده بود.
دیدگاه شما
عالی بود.