عزالدین علیه یکی از مشهورترین طراحان جهان عرب است که در سال ۱۹۴۰ در کشور تونس به دنیا آمد. او در مدت زمانی که زنده بود توانست برای افراد مشهوری مانند همسر رییس جمهور امریکا نیز طراحی لباس انجام دهد. با عزالدین علیه طراح معروف لباس بیشتر آشنا شوید.
عزالدین علیه و ورود به دنیای مد
عزالدین علیه (Azzedine Alaia) در خانوادهای کشاورز به دنیا آمد، او متولد ۱۹۴۰ در کشور تونس است. این طراح معروف لباس هنگامی که سن چندانی نداشت به کمک دوست مادر خود که در مجله ووگ مشغول به کار بود، وارد دنیای مد و لباس شد. او اولین بار بصورت آکادمیک با مساله فرم بدن انسان آشنا شده و در رشته مجسمهسازی شروع به تحصیل کرد.
موفقیتهای عزالدین علیه در دنیای مد
نشریه معتبر تایم در فهرستی، صد اسطوره برتر عرصه طراحی و مد را در گروههای مختلفی مانند طراح، برند، عکاس، مدل و سردبیر و منتقد نشریات مد معرفی کرده است که در صدر این لیست نام عزالدین علیه به چشم میخورد.
اما شتاب اصلی در روند پیشرفت کاری این طراح مشهور لباس زمانی اتفاق افتاد که ملکا ترینتون و نیکول کراسات، دو تن از قدرتمندترین سردبیران و منتقدان مجلات مد در مجلات «دپچ مد» و «اله» در سر مقالاتی کار او را تحسین کردند.
در سال ۱۹۸۰ آندری پوتمان، یکی از طراحان داخلی آن زمان در حالی که یکی از کتهای طراحی شده توسط عزالدین علیه را بر تن داشت در بلوار مدیسون قدم میزد که یکی از خریداران برند «برگدوف گودمان» از او پرسید کتی که بر تن دارد را چه کسی طراحی کرده است و همین معرفی مختصر و کوتاه آغاز اتفاقاتی شد که نهایتا به فروش گسترده محصولات علیه در نیویورک و بورلی هیلز منجر شده و تا جایی پیش رفت که علیه در سال ۱۹۸۸ در این دو شهر نیز دو آتلیه افتتاح کرد.
لباسهای شب چسبان او بسیار موفقیت آمیز بود و باعث او را به نام «سلطان لباس چسبان» بشناسند. از جمله کسانی که لباسهای متعدد طراحیشده توسط علیه را در مراسم مختلف بر تن داشتند میتوان به نامهایی چون گریس جونز، تینا ترنر، راکل ولچ، مدونا، جنت جکسون، بریجت نیلسون، نائومی کمبل، شکیرا و بسیاری نامهای بزرگ دیگر اشاره کرد.
در دهه ۱۹۹۰ و بعد از مرگ خواهرش، علیه از صحنه مد کنار رفت هرچند بصورت گاه به گاه برای مشتریان خصوصی خیاطی میکرد و مجموعه آمادهای را نیز رونمایی کرد که موفقیت چشمگیری داشت. او مجموعه خود را در یک ساختمان کوچک در فرانسه رونمایی کرد که هم فروشگاه، هم کارگاه و هم استودیوی طراحی او شده بود.
در سال ۱۹۹۶ علیه در نمایشگاه دوسالانه مد فلورانس شرکت کرد و یکی از لباسهای شب خود را در آنجا به نمایش گذاشت. علیه در سال ۲۰۰۰ قرارداد همکاری را با برند پرادا امضا کرد که بسیاری آن را اوج دوباره فعالیتها او میدانند. در پی موفقیتهای پیاپی طراحیهای او تحت برند پرادا، او در سال ۲۰۰۷ توانست نام برند خود را از پرادا باز خرید کند و دوباره طراحیهایش را با نام خودش عرضه کند. البته کفشها و کالاهای چرمی طراحی شده توسط او هنوز هم تحت نام پرادا تولید و عرضه میشوند.
هرچند علیه همچنان از ورود به عرصههای پولساز مد مانند طراحی کیفهای دستی و ادکلن خودداری کرده است اما استقلال کاری و علاقه به کالاهای لوکس متمایز او را به یکی از ماندگارترین اسطورههای طراحی مد تبدیل کرده است.
کاترین لوردور، سردبیر مجله مد فرانسوی ماری کلیر در دهه ۱۹۸۰ اخیرا در مصاحبه با نشریه کراود گفته بود: «مد مرده است. امروزه طراحان چیزی خلق نمیکنند، تنها لباس میسازند تا مردم و نشریات دربارشان صحبت کنند. اما پول واقعی در ادکلن و کیف دستی است. مساله اصلی آنها پول است. اما علیه همچنان سلطان است. او آنقدر باهوش است که نه تنها میتواند مردم را وادار به صحبت درباره خود کند بلکه تنها زمانی نمایشگاه برگزار میکند که چیزی برای نمایش داشته باشد، یعنی در چارچوب زمانی خودش. حتی زمانی که برای پرادا کار میکرد نیز آزاد بود و کار خودش را میکرد».
طراحی لباس برای مقامات کشورهای مختلف
میشل اوباما همسر رییس جمهور سابق آمریکا یکی از مشتریان دایم عزالدین علیه است. او در مراسم ملاقات با مسوولان ایالتی در مقر ناتو در فرانسه در سال ۲۰۰۹ یکی لباس بدون آستین و دامنی کوتاه بر تن داشت که علیه آنها را طراحی کرده بود. در مراسم افتتاح سالن باله آمریکا در نیویورک نیز میشل اوباما یکی از لباسهای علیه را بر تن داشت. انتخاب علیه تونسی به عنوان طراح لباس، شکستن سنت استفاده بانوهای اول آمریکا از طراحان آمریکایی برای لباسهای خود بود.
کارلا برونی، بانوی اول فرانسه در ملاقات رسمی از اسپانیا در سال ۲۰۰۹ نیز یکی از لباسهای علیه را بر تن داشت و در سال ۲۰۰۸ نیز دولت فرانسه نشان شوالیه هنر را به عزالدین علیه اهدا کرده بود. سرانجام این هنرمند مشهور در ۱۸ نوامبر ۲۰۱۷ دیده از جهان فرو بست.
مطالب مرتبط:
۱- کارولینا هررا، طراح لباس ونزوئلایی
دیدگاه شما
عزالدین علیه واقعا یک طراح ماهر و جسور بود…