صنعت سبز، تولید سبز، محصول سبز اسم هایی هستند که این روز ها بسیار می شنویم. فشن سبز هم شاخه ای از این صنعت و محصولات به شمار می رود که اتفاقا ارتباطی به رنگ سبز ندارد بلکه به دنبال داشتن محیط زیست سالم و صنعتی پاک و پایدار است. فشن سبز نام های دیگری هم دارد مثل فشن پایدار و اکو فشن که همگی معنای یکسانی دارند و هدف اصلی و نهایی آن ها مراقبت از محیط زندگی انسان ها و حیوانات و انتقال آن به نسل های آینده است. در این مقاله از عنوان اکو فشن استفاده خواهیم کرد. اما اکو فشن چیست؟
اکو فشن (Eco Fashion) یا Eco-Friendly Fashion نوعی از فلسفه طراحی است که به دنبال طراحی و تولید محصولاتی است که تاثیر انسان روی محیط زیست و کره زمین را به حداقل برساند. می توان گفت اکو فشن در جهت مخالف فشن روزمره حرکت می کند که به دنبال افزایش تقاضا و تولید و تولید با کمترین هزینه و بدون در نظر گرفتن عواقب زیست محیطی و اجتماعی آن است به عنوان مثال چگونگی میزان کاهش وزن محصولات برای کاستن از انتشار کربن در محیط و حفظ منابع طبیعی و بقای محیط زیست را مد نظر قرار میدهند. بر طبق آمار می۲۰۰۷ مجلهٔ ووگ این یک مد یک روند کوتاه مدت نداشت و چندین فصل ادامه پیدا کرد.
کاهش، استفاده دوباره و بازیافت سه کلمه کلیدی در اکو فشن هستند که در حال گسترش در همه بخش های مد از تولید تا استفاده و پس از استفاده است. علاوه بر اینکه بر اساس نظریات اکو فشن درصدی از فروش محصولات در دنیای مد به سازمانهای خیریه اهدا میگردد طراحان مد نیز امروزه سعی میکنند با تولید محصولاتی که از طریق استفاده از مواد اولیه سازگار با محیط زیست ساخته میشوند آنها را بار دیگر به بازار معرفی کنند. طراحان در تلاشند تا شیوههای سازگار با محیط زیست به فرآیند تولید لباس مدرن اضافه کنند. علی الرغم تلاشهای صورت گرفته برای به حداقل رساندن آسیبها به محیط در همهٔ عرصههای رشد، تولید و حمل و نقل، هزینهٔ تولید محصولات و لباسهای این سبک از مد معمولاً گران تر از محصولات سایر سبکهای مرسوم میباشند. بر اساس آمار سازمان غیر انتفاعی ارت پلج حداقل ۸۰۰۰ مادهٔ شیمیایی وجود دارند که در مواد خام تولید پارچه از آنها استفاده میشود و ۲۵ درصد از آفت کش ها برای تولید پنبهٔ غیره ارگانیک به کار برده میشوند که این مسئله باعث آسیب جبران ناپذیر به مردم و محیط زیست میشود و دو سوم از مقدار کربن منتشر شده در محیط از پوشاک خریدداری شده به جای ماندهاند.
مدلهای مشهور و طراحان ماننداستلا مک کارتنی، آمور ورت، ادون و استوارت براون از جمله افرادی هستند که به مدهای سازگار با محیط زیست گرایش پیدا کردهاند. هفتهٔ مد پورتلند از سال ۲۰۰۵، طراحان برجستهٔ مد پایدار و صنعت پوشاک و مطبوعات بینالمللی را برای ایجاد یک هفتهٔ مد صد در صد سازگار با محیط زیست به خود جذب کردهاست. در اروپا مارکهای تجاری مشهور در زمینهٔ مد دوستدار محیط زیست عبارتند از: armedangels از شهر کلن آلمان، مارک Ajna-Organic از آلمان، Nudie Jeans از سوئد، KamiOrganic از پاریس، Pants to Poverty یا Po-Zu shoes from از لندن، room to roam از مونیخ، Royal Blush accessories از کشور سوئیس و Bio Shirt Company از برلین. البته ضروری است که این برند ها با شفاف سازی در مورد تولید و فرآوری محصولاتشان میزان تاثیر آن ها را در محیط زیست نشان دهند و این سیستم اکو فشن تنها بهانه و نوعی جدید از برندینگ برای گران تر کردن محصولات نشود.
مطالب مرتبط:
1- کدام پارچه ها دوستدار طبيعتند؟
دیدگاه شما