متاسفانه شوره سر از آن دسته مصیبتهایی است، که آهسته آهسته به شما نزدیک شده، و درست وقتی که انتظارش را ندارید خودش را به شما نشان میدهد! همه چیز از روزی شروع میشود که از سر کار به خانه میرسید، لباس مشکی خود را درمیآورید و با دانههای ریز سفید مواجه میشوید. پرده اتاق را کنار میزنید و میبینید که نه خیر؛ خبری از برف نیست! این سر شماست که از خودش دانههای سفیدی به اسم شوره تولید میکند. در مطلب امروز، شما را با انواع شوره سر و راه و روش درمان این دانههای سفید مزاحم آشنا کنیم. با چی بپوشم همراه باشید!
علت ایجاد شوره سر چیست؟
این بیماری پوستی که واضحترین علامتش دانههای سفید و شبیه به برف است، علائم آزاردهنده دیگری از جمله خارش پوست کف سر و التهاب آن نیز دارد. اما خوشبختانه این بیماری به راحتی قابل درمان است. کافیست کمی صبر و حوصله داشته باشید و به مواردی که در ادامه برای شما بیان میکنیم به دقت عمل کنید.
اما بهتر است قبل از شروع مراحل درمانی، با انواع مختلف شوره سر آشنا شوید و ببینید شما به کدامیک از مدلهای این بیماری مبتلا هستید.
انواع شوره سر کدامند؟
شوره سر هم مثل سایر مشکلات پوستی به دلایل مختلفی ایجاد میشود و انواع متفاوتی دارد. برای درمان این مشکل پوستی ابتدا باید بدانید چرا به این عارضه مبتلا شدهاید.
شوره سر بر اثر خشکی پوست
یکی از دلایل رایج ایجاد شوره سر، خشکی پوست است. معمولا افرادی که پوست خیلی خشکی دارند، دچار این عارضه پوستی میشوند. خشکی پوست هم خودش به دلایل متفاوتی رخ میدهد؛ برای مثال، به دلیل شروع فصول سرد مثل زمستان، به دلیل اینکه شما به طور مرتب موهای خود را با شامپوی مناسب نمیشویید، و یا به دلیل اینکه نوع پوستتان به طور کلی خشک است. افرادی که موهای فری دارند نیز، معمولا بیشتر از افراد دیگر از خشکی پوست سر رنج میبرند. همچنین، استفاده از شامپوهای دارای سولفات که فوم زیادی ایجاد میکنند هم میتواند منجر به خشکی پوست سر و افزایش میزان شوره شود.
علائم شوره سر که بر اثر خشکی بیش از حد پوست ایجاد شده است:
- احساس خشکی و کشیدگی روی پوست سر
- ریزش دانههای کوچک و سفید برف مانند، از میان موها روی لباس
شوره سر و چربی بیش از حد پوست
سیبوم نام یکی از چربیهای مفید پوستی است که توسط غدد چربی ترشح شده، و با رطوبت رساندن به پوست سر و موهای شما، از خشک شدن آنها جلوگیری میکند. این چربی مفید، پیدایش علائم پیری را هم به تعویق میاندازد. گاهی اوقات بدن شما شروع میکند به ترشح بیش از حد این چربی. دلیل این مساله میتواند رسیدن به بلوغ، حاملگی، داشتن استرس، یا شستم موها با شامپو به طور نامنظم باشد. متاسفانه وقتی این چربی اضافی با گرد خاک روی پوست سر و سلولهای مرده آن ترکیب میشود، نوعی شوره سر ایجاد میکند.
علائم شوره سر که بر اثر خشکی بیش از حد پوست ایجاد شده است:
- پوستههای زرد رنگ روی کف سر
- دانههای بزرگ شوره با رنگی متمایل به زرد
- چرب شدن موها
- احساس خارش روی پوست سر
شوره سر و عفونت قارچی
شوره سر قارچی، بر اثر سرایت یک نوع عفونت به نام «Malassezia globosa» به پوست سر شما ایجاد میشود. در حالتی که پوست سر شما خیلی چرب باشد، و یا PH آن نامتعادل باشد، این عفونت با سرعت بیشتری روی پوست پخش خواهد شد. همچنین، متاسفانه این نوع عفونت بسیار مسری است و به راحتی از طریق لوازم شخصی از جمله شانه، حوله، و یا کلاه یک فرد مبتلا به عفونت، به فرد سالم منتقل میشود. کاری این که این نوع عفونت انجام میدهد این است که با تولید اسیدی به نام اولئیک، فعالیت سلولهای پوست سر را افزایش داده، و منجر به ایجاد شوره سر میشود.
علائم شوره سر که بر اثر عفونت قارچی ایجاد شده است:
- ریزش دانههای کوچک به رنگ سفید و زرد از میان موها روی لباس
- احساس خارش روی پوست سر
شوره سر بر اثر استفاده از محصولات شیمیایی
اگر شما هم جزو آن دسته افرادی هستید که هنگام درست کردن موهایتان از حداقل ۵ مدل محصول شیمیایی متفاوت استفاده میکنید، بهتر است همین حالا دست نگه دارید! اگر بیش از حد و به صورت افراطی از این محصولات برای حالت دادن به موهای خود استفاده کنید، احتمال اینکه به شوره سر مبتلا شوید شدیدا افزایش پیدا خواهد کرد؛ این محصولات عبارتند از: نرم کنندههایی که باید برای مدتی روی پوست سر باقی بمانند و بعد شسته شوند، ژلهای مو، سرمهای مو، کرمهای مو، موس، اسپری فیکساتور و غیره. وقتی این محصولات به مقدار زیاد و برای مدتی طولانی روی سر شما باقی بمانند، گرد و خاک و سلولهای مرده سطح پوست سر را به خود جذب کرده، و باعث ایجاد شوره میشوند. فراموش نکنید که این مساله به راحتی میتواند منجر به ریزش مو شود!
علائم شوره سر که بر اثر استفاده بیش از حد از محصولات شیمیایی ایجاد شده است:
- ریزش دانههای بزرگ به رنگ سفید و زرد از میان موها روی لباس
- التهاب و خارش پوست سر
- ریزش مو
شوره سر و درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک یک بیماری پوستی مزمن و التهابی است که میتواند در قسمتهایی از بدن شما ایجاد شود، که تعداد بیشتری غده سبورئیک در آنها وجود دارد. این قسمتها شامل پوست سر، گردن، پشت گوش، صورت و ابروی شما میشود. مطالعات علمی نشان میدهند که این درماتیت، معمولا به دلیل یک واکنش التهابی به قارچی ایجاد میشود که به طور طبیعی روی سطح پوست شما زندگی میکند. استرس و تغییرات هورمونی هم از عواملی هستند که میتوانند محرکی برای ایجاد درماتیت سبورئیک باشند.
علائم شوره سر که بر اثر درماتیت سبورئیک ایجاد میشود:
- ریزش دانههایی به رنگ سفید و زرد از میان موها روی لباس
- وجود تکههای فلس مانند روی سطح پوست سر
- چرب شدن پوست سر و موها
- قرمز شدن پوست سر
- احساس خارش روی پوست سر
شوره سر و پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن است که در آن، سیستم ایمنی بدن خود به خود به بافتهای پوستی سالم بدن حمله میکند. بدین ترتیب، قبل از اینکه سلولهای مرده فرصتی برای از بین رفتن داشته باشند، سلولهای جدید پوستی به سرعت متولد میشوند. نتیجه این فرآیند، ایجاد پوستههایی بزرگ و به رنگ نقرهای روی سطح پوست سر، گردن، سر زانوها، کمر، و سر آرنج شما است.
علائم شوره سر که بر اثر بیماری پسوریازیس ایجاد میشود:
- ایجاد پوستههایی بزرگ و به رنگ نقرهای روی سطح پوست سر
- ریزش دانههایی درشت و به رنگ سفید از میان موها روی لباس
- قرمز شدن پوست سر
- احساس خارشی خفیف روی پوست سر
چگونه با شوره سر مقابله کنیم؟
برای درمان شوره سر دو روش وجود دارد؛ درمان از طریق محصولات مراقبت از مو، و درمان از طریق روشهای طبیعی.
درمان از طریق محصولات مراقبت از مو
خوشبختانه در حال حاضر تعداد زیادی شامپوهای ضد شوره در بازار وجود دارند، که به شما کمک میکنند بدون دردسر و برای همیشه از شر این دانههای مزاحم خلاص شوید! کافیست قبل از خرید شامپوی ضد شوره، حتما برچسب پشت آن را بخوانید و مطمئن شوید که این مواد را در ترکیبات خود دارد:
- کتوکونازول
- اسید سالیسیلیک
- سولفید سلنیوم
- قطران زغال سنگ
- زینک پیریتیون
علاوه بر این، باید برای درمان شوره سر برخی از مواد مغذی حیاتی را در رژیم غذایی خود جای دهید؛ موادی مثل زینک، خانواده ویتامین B و انواع چربیها.
- از فر کردن دائمی موها، رنگ کردن مو به دفعات، و اقداماتی از این قبیل خودداری کنید.
- به طور مرتب موهای خود را با شامپوهای بدون سولفات بشویید و شانه کنید.
- از زدن محصولات شیمیایی مو بر روی موها و پوست سر خود نیز خودداری کنید.
درمان از طریق روشهای طبیعی
درمانهای داروخانهای شوره سر، معمولا شامپوهایی هستند که ترکیبات ضد قارچ دارند. این ترکیبات بهترین ترکیبات شیمیایی موجود برای مبارزه با شوره سر هستند؛ اما درمانهای خانگی راحتتری برای شوره سر وجود دارد. ولی این نکته راهم متذکر میشویم که قبل از استفاده از روغن یا مواد گیاهی یا شیمیایی باید از عدم حساسیت به آن یقین حاصل نمایید.
دانه شنبلیله و درمان شوره سر
ابتدا ۲ قاشق غذاخوری دانه شنبلیله را به مدت یک شب خیس کنید و آنها را به یک رب تبدیل کنید. این خمیر را روی سرتان بمالید و بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه روی سر بماند. سپس آن را با صابون گیاهی و آب شستشو دهید.
روغن زیتون و درمان شوره سر
ابتدا پوست سر خود را با روغن زیتون به مدت ۱۰ دقیقه ماساژ دهید و بگذارید این روغن شب تا صبح روی سرتان بماند. صبح روز بعد، آن را با آب و یک شامپوی ملایم از روی پوست بشویید.
سرکه سیب سفید و درمان شوره سر
۲ فنجان سرکه سیب را با ۲ فنجان آب مخلوط کنید و بعد از شستشوی سر با شامپو، این محلول را روی سر خود بمالید. چند دقیقه پوست سر را با آن ماساژ داده، سپس با آب بشویید.
جوش شیرین و درمان شوره سر
۳ قاشق غذاخوری نوشابه و ۳ قاشق غذاخوری آب لیمو را به یک کاسه سرکه سیب اضافه کنید. این مخلوط را روی سرتان بمالید و بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه روی سر بماند. سپس با آب بشویید.
روغن درخت چای و درمان شوره سر
چند قطره روغن درخت چای را به چند قطره روغن نارگیل اضافه کنید و پوست سر و موهای خود را با آن ماساژ دهید. بگذارید این محلول شب تا صبح روی سرتان بماند. سپس آن را با یک شامپوی گیاهی بشویید.
آسپرین و درمان شوره سر
آسپیرین حاوی ماده فعال یعنی سالیسیلیک اسید است که در بسیاری از شامپوهای ضد شوره کاربرد دارد. مقداری آسپرین را داخل شامپویی که با آن سر خودتان را میشویید، پودر کنید و هر بار سر خودتان را با ترکیبی که ساختهاید، بشویید. برای مدت دو تا سه دقیقه کف روی موهایتان را نشویید و اجازه بدهید که شامپو تا کف سر شما پیش برود. سپس با آب ولرم موهای خودتان را آبکشی نمایید. معجزه آسپرین را هم اکنون میتوانید مشاهده کنید.
دهانشویه و درمان شوره سر
درمان بعدی شوره سر، دهانشویه است. بعد از اینکه موهای خودتان را با شامپو معمولی شستید، بهوسیله یک دهانشویه الکلی آنها را دوباره خیس کنید. سیس سرتان را در مقابل تهویه مناسب قرار دهید. خواص ضد قارچ دهانشویه باعث خواهد شد که رشد مخمرها در سطح پوست بهشدت کاهش یابد و سر شما برخلاف دهان شما، سفیدی نداشته باشد؛ اما این پایان درمانهای خانگی شوره نیست.
روغن نارگیل و درمان شوره سر
روغن نارگیل یکی دیگر از درمانهای شوره سر است. این درمان دارای بوی خوبی هم هست. قبل از دوش گرفتن، چند قاشق غذاخوری از روغن نارگیل را روی سر خودتان بریزید و به مدت یک ساعت صبر کنید، بعد از آن میتوانید سر خودتان را با شامپو بشویید، در این حالت شما یک شامپو ضد شوره درست کردهاید. یا اگر به روغن نارگیل دسترسی ندارید میتوانید از یک شامپو نارگیلی استفاده کنید. نارگیل استفادههای زیادی درزمینهٔ زیبایی دارد.
لیمو و درمان شوره سر
شوره سر، زمانی که آبلیمو و یا خود لیمو را در دست داشته باشید، از شما فرار خواهد کرد. البته برای درست کردن درمان خانگی بهوسیله لیمو به مقادیر زیادی لیمو احتیاج داریم. بهجای لیمو از آبلیمو استفاده کنید. پوست سر خودتان را بهوسیله یکتکه لیمو خیس کنید. سپس برای موهایتان، یک قاشق آبلیمو را با آب یک فنجان مخلوط کنید و موهای خودتان را بهوسیله آن خیس نمایید. تکرار این کار باعث خواهد شد که اسیدیته کف سر شما کاهش یابد و قارچها فرصت رشد و تخمیر کردن، لایههای پوست شما را نخواهند داشت.
نمک و درمان شوره سر
قدرت ساییدن نمک به پوست سر شما کمک خواهد کرد که هوای تازهای بخورد. همچنین این کار اجازه خواهد داد که روشهای دیگر درمان شوره مؤثرتر باشند. پس برای کامل شدن روند درمان شوره با نمک، یکی از روشهای دیگر را با آن ترکیب کنید. نمک را به اندازه یکمشت روی سر خودتان و موهایتان بریزید و شروع به مالیدن آن به مو و پوست سرتان کنید. این کار را قبل از خیس شدن موهایتان انجام دهید. نمک تمام پوستههای سرتان را از هم جدا خواهد کرد و آب آن را بهراحتی از روی مو و پوست سر جدا خواهد کرد. سپس موهایتان را با آب بشویید.
آلوئه ورا و درمان شوره سر
آلوئه ورا علاوه بر اینکه درمان مؤثری برای شوره سر است، میتواند التهابهای پوست سر را هم کاهش دهد. آلوئه ورا را قبل از حمام روی سر خودتان بریزید و با آن سرتان را مالش دهید. خاصیت خنککنندگی، خارش را درمان میکند. سپس موهایتان را با شامپو و آب شستشو دهید.
سیر و درمان شوره سر
خواص ضد میکروبی سیر، میتواند باکتریهای موجود در کف شر شما را به کل نابود کند. سیر را به صورت حبه له کنید و به موهای خودتان و همچنین کف سر بمالید. برای اینکه بوی سیر شما را اذیت نکند میتوانید مقداری عسل به آن اضافه کنید و سپس به روی سرتان بمالید و بعد از چند دقیقه موهایتان را بشویید. شما از سیر میتوانید برای افزایش قدرت دفاعی بدنتان، موهایتان و پوستتان استفاده کنید.
مطالب مرتبط:
۱- با برند آرایشی فنتی بیوتی بیشتر آشنا شوید
دیدگاه شما
عالی