سونیا ریکیل «Sonia Rykiel» طراح لباس فرانسوی بود که از وی به عنوان ملکه لباس های کشباف یاد می شود. او روز گذشته در ۸۶ سالگی بر اثر پارکینسون در گذشت. در این مقاله به معرفی سونیا ریکیل، ملکه لباس های کشباف و زندگی نامه و معرفی آثارش و تاثیری که روی دنیای مد گذاشت می پردازیم.
سونیا ریکیل یکی از شناخته شده ترین طراحان فرانسوی است که در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی صنعت مد را تحت تاثیر خلاقیت های خود قرار داد. او نخستین طراحی بود که ژاکت های بافتنی و رنگارنگ را محبوب کرد و به همین دلیل هم به او لقب ملکه لباس های کشباف و بافتنی داده شده است.
بیوگرافی و زندگینامه سونیا ریکیل
سونیا ریکیل در سال ۱۹۳۰ در یک خانواده متمول یهودی در پاریس به دنیا آمد. پدرش لهستانی و مادرش رومانیایی بودند و ۵ دختر داشتند که سونیا بزرگترین آن ها بود. در ۱۷ سالگی به عنوان طراح ویترین یک فروشگاه پارچه در پاریس استخدام شد. در ۲۳ سالگی با سم ریکیل صاحب یک بوتیک سطح بالا در پاریس ازدواج کرد. در سال ۱۹۶۲ زمانی که باردار بود نمی توانست ژاکت مورد نیاز خود را پیدا کند بنابراین خود دست به کار شد. او اولین ژاکت های کشباف خود را در بوتیک همسرش به فروش رساند که تصویر یکی از این ژاکت ها روی جلد مجله ال به چاپ رسید و این اتفاق آغاز موفقیت های او بود. سونیا ریکیل و سم ریکیل صاحب دو فرزند به نام های ناتالی و ژان فیلیپ شدند ولی این دو در سال ۱۹۶۸ از هم جدا شدند.
سونیا ریکیل همیشه لباس های طراحی شده توسط خودش را می پوشید و از وقت تلف کردن برای انتخاب لباس بیزار بود. همچنین سونیا ریکیل به دلیل داشتن موهای حجیم قرمز رنگ با چتری هم شناخته شده بود و این مدل مو به نوعی امضای او محسوب می شد.
فعالیت حرفه ای سونیا ریکیل
در سال ۱۹۶۲ زمانی که باردار بود نمی توانست ژاکت مورد نیاز خود را پیدا کند او از یک برند تولید کننده لباس ایتالیایی کمک گرفت و یک لباس بافتنی برای خود طراحی کرد. وقتی آشنایان سونیا این لباس را بر تن او دیدند شیفته فرم جدید و مدرن آن شدند و چند رنگ از این ژاکت را سفارش دادند. مدل های متنوعی از این ژاکت طراحی و تولید می شد و سونیا این لباس ها را در بوتیک همسرش به فروش می رساند تا اینکه تصویر یکی از این ژاکت ها روی جلد مجله ال به چاپ رسید و این اتفاق آغاز موفقیت های او بود.
اودری هیپورن به مغازه وی آمد و ۱۴ ژاکت از وی خرید، این ژاکت ها بعد ها با نام ژاکت پسر فقیر معروف شدند و در رنگ های متنوع تولید می شدند. سونیا در سال ۱۹۶۵ کمپانی سونیا ریکیل را تاسیس کرد و سه سال بعد برند سونیا ریکیل را به ثبت رساند. او لباس های بدون لبه را که درز آن ها مشخص بود ابداع کرد که فلسفه جدیدی از طراحی به نام ضد مد را معرفی کرد. او روی لباس ها نوشته هایی را چاپ می کرد که تا آن زمان بی سابقه بود.
سونیا ریکیل همیشه از تکنیک های متنوعی برای تولید لباس هایش کمک میگرفت. او همچنین از تکنیک های چاپ و نوشته بر روی لباس استفاده میکرد و با استفاده از رنگ مشکی توانست این رنگ را در پوشش روزمره بسیار محبوب کند. در سال ۱۹۷۲ مجله Women’s Wear Daily لقب ملکه لباسهای بافتنی را برای سونیا ریکیل انتخاب کرد. همچنین او با عنوان کوکو ریکیل (تشبیهی برای کوکو شانل) هم شناخته میشد.
سونیا ریکیل علاوه بر طراحی لباس در زمینه دکوراسیون و طراحی داخلی نیز فعالیت داشت و طراحی چندین هتل را برعهده داشته است. در سال ۲۰۰۷ ناتالی دختر سونیا ریکیل مدیریت برند مادرش را عهده دار شد و در سال ۲۰۰۸ به مناسب چهل سالگی برند ریکیل بزرگداشتی برای مادرش برگزار کرد، در این مراسم طراحان شناخته شده ای مثل رالف لورن، آرمانی و ژان پل گوتیه حضور داشتند. در سال ۲۰۰۹ نیز نمایشگاهی از آثار سونیا در موزهای در پاریس برگزار شد و افراد بسیاری برای تماشای آن حضور پیدا کردند.
از طراحی های وی با عناوینی مثل زنانه، آزاد، مستقل و احساسی یاد می شد که ارایه کننده تصویری شاخص از زن پاریسی بود. در سال ۱۹۹۰ بیماری وی پارکینسون تشخیص داده شد و کار طراحی را کنار گذاشت و دخترش ناتالی ریکیل مدیریت کمپانی را به عهمه گرفت سونیا ریکیل در ۲۵ اگوست ۲۰۱۶ در ۸۶ سالگی در گذشت.
مطالب مرتبط:
دیدگاه شما