اگر به پوشش ها در دهه ۶۰ شمسی و دهه ۹۰ میلادی دقت کنید متوجه حالتی مدرن و جسورانه میشوید.
مد در این دوره چیزی بود که توسط خود مردم و بر حسب نیاز خلق شد و به همین خاطر است که با مقایسه بین عکس آلبومها و مد معاصر متوجه بازگشت ترندهای این دهه خواهید شد.
در ادامه به بررسی ترندهای بازگشتی دهه ۹۰ و مواردی که این مد را تحت تاثیر قرار داده است، میپردازیم.
حجاب، مد روز
به دنبال انقلاب سال ۵۷، پوشش زنان تغییر یافت. به این صورت که مانتو به عنوان یک لباس ایرانی زنانه از همان ابتدای انقلاب، در کنار چادر به عنوان پوشش رسمی زنان ایرانی مطرح شد و با گذشتن از سالهای ابتدایی انقلاب، در دهه ۶۰ به تن پوش غالب زنان ایرانی تبدیل شد. مانتوهایی بلند با اپلهای بزرگ و نوعی آرایش چهره و مو منحصر به خود.
در آن دوره حجاب نوعی مد محسوب میشد، مدی ساده و بیآلایش که ماهیت خود را از اتفاقات آن زمان گرفته بود، بدون دخالت هیچگونه عامل خارجی.
مد و الهام از فیلمهای قدیمی
در حاشیه جنگ تحمیلی، مد و مدگرایی شکل تازهای به خودش گرفته بود. به این صورت که اغلب مردم با دست به دست کردن فیلمهای سینمای هالیوود و… که در آن دوران قاچاق محسوب میشد، استایلهای خود را تحت تاثیر شخصیتهای فیلم میساختند.
فیلم نهنگ عنبر مثال خوبی برای درک تب و تاب آن دروان است.
با هم به بررسی چند استایل پرطرفدار در دهه ۶۰ که مجددا به دنیای مد بازگشتهاند، میپردازیم.
- درست کردن یک استایل شهری و روزمره با بلوزهای گشاد و کوتاه، شلوارهای ماماستایل و کفشهای ورزشی لژدار، به عنوان لباسهای کڑوال و راحت یکی از ترندهای محبوب بوده اما امروزه به یکی از استایلهای جذاب و پرطرفدار در بین جوانان تبدیل شده است.
- پارچههای vinly، پارچهای براق که بیش از ۸۰ درصد آن از الیاف پلاستیکی درست شده است. در دهه ۶۰ این نوع پارچهها در رنگهای شاد تولید میشدند و طرفدار زیادی داشتند.
- پارچههای لمه و براق که اکثرا در قالب پیراهن و یا شومیز به کار میرفتند از جمله دیگر ترندهای بازگشتی به شمار میآیند.
- آستینهای مدل Bishop، این مدل آستین بر روی ساق دست پفدار میشود و پایین آستین که نزدیک به مچ دست است بسته میشود.
- لباسهای گلدار با گلهای درشت خود به تنهایی یک ترند محسوب میشد و محبوبیت آن همچنان ادامه دارد. این سبک لباس برای ماههای بهار و تابستان انتخاب خیلی خوبی است.
نگاهی به فیلمهای تاثیرگذار در شکلگیری مد در دهه ۹۰ میلادی
شکلگیری مد در دهه ۹۰ تحت تاثیر فیلمهایی بود که در طی آن سالها به نمایش گذاشته میشد. در این جا چند فیلم که تاثیر زیادی در بهوجود آمدن المانهای این دوره را دارد، بررسی میکنیم.
(Grease (1978
فیلم کلاسیک موزیکال (Grease)، که در دهه ۹۰ منتشر شد علاوه بر پر مخاطب بودن تاثیر زیادی بر روی سبک و استایل مخاطبان خود گذاشته بود. شلوارهای تنگ چرمی، کاپشنهای بامبر (bomber jackets) و (varsity jackets).
(Clueless (1995
فیلم (Clueless)، داستان دختری به نام شر هوروویتز را روایت میکند که دغدغهاش در زندگی خرید کردن و محبوب بودن در دبیرستان و همچنین کمک به دیگران است. شر هوروویتز، دختری نوجوان، زیبا و خوش سلیقه است که بهترین لباسها را میپوشد و علاقه خاصی به پوشیدن لباسهای چهارخانه دارد؛ مثل کت و دامن زرد چهارخانه و کفشهای مری جین و جورابهای ساق بلند. لباسهایی که در دهه معاصر دوباره برگشتهاند و میتوانید از آنها در ساخت استایل خود الهام بگیرید.
(Beetlejuice (1988
تأثیر شخصیت وینونا رایدر(لیدیا) در عرصه مد کاملا مشهود است. تمام استایلهای گوتیک سیاه و سفید او حتی وقتی که با چیزهای رنگارنگ و سورئال که تیم برتون به ما ارائه میدهد ترکیب میشود، ایستادگی و ساختار جدیدی را ایجاد میکند. در بین محبوبیت تمامی لباسهایی به سبک گوتیک (استایلی تیره و خشن)، چوکر در دهههای اخیر بسیار پرطرفدار شده و از ترندهای بازگشتی این دهه محسوب میشود.
(The Parent Trap (1998
فیلم (The Parent Trap)، داستانی مشابه با فیلم ایرانی «خواهران غریب» دارد. اگر این فیلم را دیده باشید چیزهایی مثل کتهای جین گشاد، عینکهای آفتابی باریک (این عینکها در دهه ۹۰ بازتاب و الهامی از دهه ۶۰ میلادی است) و دامنهای کوتاه چهارخانه در میان لباسهای بازیگران این فیلم بیش از هر چیز دیگری خودنمایی میکند. کتهای جین گشاد از جمله دیگر ترندهای بازگشتی میباشد.
(Scream(1996
فیلم (Scream)، ژانر جنایی دارد و یکی از فیلمهای پرطرفدار دهه ۹۰ به شمار میآید. بازیگران این فیلم دامنهای کوتاه و لباسهای آستین کوتاه بافتنی، تنگ و رنگی به تن دارند. این نوع پوشش اخیرا بسیار مورد توجه بوده و ار ترندهای بازگشتی دهه ۹۰ به شمار میآید.
(You’ve Got Mail(1998
فیلم (You’ve Got Mail)، در ژانر کمدی و رمانتیک ساخته شده و از فیلمهای محبوب دهه ۹۰ است. شخصیت اصلی فیلم کتلین کلی، دختری اهل مطالعه و کتاب است. او همچنین استعداد خاصی در روی هم پوشیدن لباسها دارد. این نوع استایل را میتوانید با پوشیدن ژاکتهای بافتنی یقه گرد به آیتمهای لباسهای لایهای خود در پاییز اضافه کنید.
(Breakfast at Tiffany’s (1961
تقریباً هر عنصر زیبایی شناختی شخصیت آدری هپبورن (هالی) در فیلم (Breakfast at Tiffany’s) شروع روند جدیدی در پوشش را نشان میدهد. موهای بور، شلوار جین آبی و ژاکت خاکستری، کتهایی به سبک trench و عینکهایی با اندازه بزرگ از المانهای پوشش او در این فیلم است.
لباسهای او در این فیلم بیشتر فانتزی به نظر میرسد، با این حال بازگشت این ترند در اکثر برندها و افرادی با استایل خاص، به راحتی قابل مشاهده است.
بازگشت ترندهای محبوب دهه ۹۰ میلادی
پس از بررسی تاثیر پذیری مد از فیلمهای دوران خود و گرفتن المانهایی از گذشته، به بررسی بازگشت ترندهای محبوب دهه ۹۰ میپردازیم.
- کت و دامنهای چرم
- شلوار جینهای دمپا گشاد
- شلوار جینهایی به سبک اسیدپاشی روشی جدید برای پوشیدن جین
- عینکهای دهه۹۰ که البته بازتاب و الهام گرفته شده از دهه ۶۰ میلادی است
- پیراهنهای چاپی لکه دار به سبک (polka-dot)
- لباسهای پشمی با رنگهای جیغ
- ترکیب یک تیشرت ساده با یک جلیقه چهارخانه، یکی دیگر از نگاههای مد دهه ۹۰
- کت و دامنهای کوتاه چهارخانه که وجودشان به گذشته گره خورده است
- کت و دامنهای کلاسیک زنانه که همیشه مخصوص اقشار خاصی از جامعه بود و البته استایل مورد علاقه پرنسس دایانا
- طرحهای پلنگی
- پیراهنهای دکمه دار (شومیز)
- سرهمیهای جین
- پیراهنهای مخملی
- تاپهای یقه اسکی
- ورود لباسهای ورزشی و رنگهای نئونی به مد به طور مثال گروه موسیقی (Spice Girls)
- لباسهای آستین بلند نیم تنه
- نیمتنههای ساده
- بوتهای رزمی زنانه
- bucket hat
- چوکر
- سبک هیپهاپ با پارچههای کژوال و طرحهای گرافیکی متفاوت
کلام آخر
مد به ما کمک میکند تا خود را بهتر به دیگران معرفی کنیم. پوشش ما همواره تحت تاثیر دوران کودکی، محیط زندگی، آداب و رسوم، مسائل سیاسی و فرهنگی و حتی آداب و معاشرت با افراد است. در همین خصوص بهتر است به مطالعه این ابزار معرفی خود بپردازیم و با کاربرد، معنا و مفهوم آن آشنا شویم.
منبع: سارک
دیدگاه شما