همواره حضور بانوان ورزشکار مسلمان جهان حداقل در میادین بینالمللی و رقابتهای ورزشی با موانع و مشکلات زیادی روبرو بوده است که یکی از مهمترین آنها پوشش مناسبی بوده که با آن بتوانند راحت فعالیت داشته باشند در عین اینکه رکوردهای آنها تحت تأثیر لباسشان قرار نگیرد. همچنین هر زن مسلمانی که پایبند به ارزشها و اعتقادات باشد دوست دارد با لباسی کاملا پوشیده و مطابق با شریعت به ورزش بپردازد در همین راستا لباسی برای شنا با نام «بورکینی» یا مایوی اسلامی طراحی شده که در این مطلب به بررسی این لباس خواهیم پرداخت.
واژه بورکینی از ترکیب دو کلمه برقع و بیکینی تشکیل شده است اگرچه در کل به هیچ کدام از این لباسها شباهتی ندارد. بورکینی تمام قسمتهای بدن به جز صورت، دستها و پاها را میپوشاند در حالیکه برای شنا به اندازه کافی سبک است.
اسلامی و محافظ آفتاب
این طرح متفاوت مایو برای حفظ ارزشها و عقاید اسلام و احترام به سنتهای اسلامی ارائه شده و همچنین برای محافظت در برابر آفتاب استفاده میشود.بورکینی برای اولین بار توسط اهیدا زانتیطراحی شد. این طراح مد 55 ساله در طرابلسِ لبنان به دنیا آمد و در دو سالگی به همراه خانوادهاش به استرالیا نقل مکان کرد. زانتی برای اولین بار «هجود» را که به آن هیجو هم گفته میشود برای دختران مسلمان طراحی کرد تا ورزش کنند.
در واقع بعضی از تجربیات زانتی باعث شد که شروع به چنین کاری بکند. یکی از تجربیات او برمیگردد به زمانی که مشغول تماشای بازی نت بال خواهرزادهاش بود که او روسری به سر داشت و ورزش با روسری کمی سخت و دست و پاگیر به نظر میرسید و زانتی متوجه شد که کمبود لباس ورزشی برای دختران و زنان مسلمان وجود دارد بنابراین شروع به طراحی لباسهای مناسب برای ورزش کرد.
از طرفی هم زنان در جامعه مسلمانان بدون پوششی که مناسب می دانستند از رفتن به استخرها و سواحل عمومی ناراحت بودند. همچنین زانتی متوجه شد که محدودیتهای لباسهای ورزشی زنان مسلمان پیامدهای جدی برای آنها دارد.
او در سال 2004 مجموعهای از لباسهای ورزشی برای زنان مسلمان را با نام تجاری Ahiida عرضه کرد و شرکت Ahiida Pty Ltd (AHIDA) را تأسیس کرد.
لباس ورزشی هجود
درباره هجود یا هیجو (که از دو کلمه حجاب و هود تشکیل شده) بد نیست بدانید که یک لباس ورزشی برای زنان مسلمان است که مو و گردن را می پوشاند. یکی از بانوان ورزشکار از کشور بحرین به نام رقیه القصره (Ruqaya Al-Ghasra) در پکن به عنوان لباس ورزشی، یکی از این لباسها را پوشیده بود.
استقبال عیر مسلمانان از بورکینی
در سال 2016 به دنبال حوادث تروریستی توسط داعش و نزدیک شدن به جو انتخاباتی ریاست جمهوری فرانسه، تعدادی از شهرداریهای فرانسه پوشیدن بورکینی را ممنوع کردند که جنجال بین المللی و اتهامات اسلام هراسی را برانگیخت اما تبلیغات ناشی از آن باعث افزایش قابل توجه فروش، به ویژه فروش به غیر مسلمانان و نجات یافتگان سرطان پوست شد. پیش از آن، شرکت زانتی حدود 700 هزار بورکینی در سراسر جهان فروخته بود.
بورکینی اصلی با طراحی زانتی از دو تکه تشکیل شده بود: شلوار و تونیک با کلاه متصل که از 100 درصد پلی استر ساخته شده بود. اهیدا در حال حاضر سه نوع بورکینی (کاملا فیت اندام، متناسب و کمی گشاد) را در رنگهای مختلف به بازار عرضه میکند که این آخری نسبت به بقیه راحتتر است و در تولید آن از پارچه ترکیبی پلی استر-اسپندکس استفاده شده است.
برند مایوهای اسلامی Veilkini و MyCozzie
از دیگر شرکتهایی که لباس شنای اسلامی تولید میکنند میتوانیم به برندهای Veilkini و MyCozzie اشاره کنیم. برند MyCozzie که در دبی مستقر است توسط جنی نیکلسون استرالیایی تأسیس شده و فقط برای زنان اسلامی لباس طراحی نمیکند. لباسهای او از دو بخش اصلی تونیک و شلوار تشکیل شدهاند و یک کلاه اختیاری دارند و از مواد لایکرا و پلی استر تشکیل شدهاند.
در سال 2009، زانتی از لباسهای شنای برند MyCozzie انتقاد کرد و ادعا کرد که استفاده از لایکرا می تواند آن را سنگینتر کند و کلاه اختیاری هم چندان مناسب و امن نیست که البته نیکلسون با آن مخالفت کرد.
بورکینی راه باز می کند
البته در بعضی از کشورها مثل سوئیس پوشیدن بورکینی موانعی دارد. قانونگذاران این کشور اعتقاد دارند که شناگران باید لباسهای شنا بپوشند که از زانو پایینتر نباشد و دستهای شناگر برهنه بمانند.
در یکی از شهرهای آلمان هم با استناد به نگرانیهای بهداشتی، به ممنوعیت بورکینی در استخرهای عمومی در سال 2018 رأی داده شد اما بعدا در اعتراض به این تصمیم توسط چند نفر از اعضای شورای مرکزی مسلمانان آلمان و حزب سوسیال دموکرات و دیگران این ممنوعیت لغو شد.
دیدگاه شما