شاید در ادبیات رسمی و ادبی، استفاده از چنین اصطلاحی یعنی زنان پسرکش آنچنان محترمانه و جالب بهنظر نرسد. با جابهجاشدن مرزهای حضور افراد با جنسیتهای مختلف در اجتماعات گوناگون، خطوخطکشی جذابیت افراد هم تاحدی بهحاشیه رفته است. بااینحال، کماکان در تمام دنیا و حتی از سوی نهادهای سرگرمی مختلف مانند مجلات مدوفشن هم زنان و مردان جذاب از دید جنس مخالف انتخاب و اعلام میشوند. در این مقاله هم به سراغ دهه هفتاد رفتهایم و از زنان جذابی میگوییم که بهواسطه ظاهر یا رفتار در دید مردان موردتوجه قرار داشتند.
هدیه تهرانی
تهرانی یکی از زیباترین و خوشاستایلترین ستارههای سینمای ایران است. هنوز هم حضورش در هر اثری باعث جلبنظر مخاطب میشود و نزد بینندگان فیلمها و سریالها محبوبیت دارد. این جذابیت که اوجش را در دهه ۷۰ تجربه میکرد، بهواسطه چند فاکتور دستنیافتنی در او بروز پیدا میکند. در واقع، او دارای عناصر ظاهری و رفتاری ویژهای است که در هرکسی پیدا نمیشوند. اندام موزون و چهره زیبا را که کنار بگذاریم، هدیه دارای لحن و تُن صدایی است که هم از نظر ذاتی زیبا و دوستداشتنی است و هم از نظر بیان بسیار قدرتمند و در عینحال خونسرد و متفاوت بهگوش میرسد. استایل هدیه تهرانی در دهه ۷۰ هم ساختارهای تصویری کلیشهای را در هم شکسته بود. او از پوشیدن شومیزهای بلند و مانتوهای کوتاه و اورسایز ابایی نداشت. اینها عناصر پوششی رایج در دهه ۷۰ نبودند. اما تهرانی بیتوجه به مد جهانی یا محدودیتهای داخلی، از سبک پوشش خاص خودش بهره میبرد. بهنظر میرسد که این استایل اسپرت و راحت که بر اندامش بهخوبی مینشیند، کماکان مورد علاقه او است و همچنان او را کمابیش با چنین تیپی میبینیم.
ویشکا آسایش
در دهه ۷۰، نه خبری از استیلای ماهوارهها بود و نه کسی میدانست که اینترنت و شبکههای اجتماعی چیست. برای همین، هرگونه خبر و اثری از یک موضوع جذاب در تلویزیون و سینما میتوانست حواس همه را بهخود جلب کند. یکی از این موارد هم حضور ویشکا آسایش در سریال امام علی بود. او که در نقش قطام یعنی زنی فریبکار و فتنهگر اما بسیار جذاب و زیبا ظاهر شده بود، برای مخاطبان تازگی داشت. همه او را دنبال میکردند و دوست داشتند که از زندگیاش، استایل شخصیاش و مواردی از این دست سر دربیاورند. با محدودیتی که در ارتباطات وجود داشت، مخاطبان شیفته قطام نتوانستند، زیاد با چهره واقعی ویشکا آشنا شوند. گویا در آن زمان، آسایش در ایران هم بهسر نمیبرد و همه اینها مانع از آن شدند که بازیگر پسرکش نقش قطام بتواند به نفسکشیدن در دنیای شهرتی بیشائبه ادامه بدهد. در واقع، در دهه ۷۰، قطام در دسته بازیگران پسرکش ایرانی قرار میگرفت و نه خود ویشکا آسایش.
افسانه بایگان
در اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ هم حضور افسانه بایگان پررنگ و مهم بود. درمیان انبوه آثاری که به جنگ میپرداختند و چهرهای مطیع، خستهکننده و فاقد اهمیت از زنان ارائه میدادند، بایگان زنی بود با چهرهای مصمم و استایلی ویژه. او در مراسم مختلف مانند جشنواره فجر و…، همیشه شیک و متفاوت دیده میشد. سیما و صورت خوش او هم میتوانست مخاطب را اسیر خود کند. افسانه بایگان زنی قدرتمند را در تصویر منعکس میکرد که میتوانست راه نفوذ به قلب مخاطبان را پیدا کند. بایگان همچنان حضوری مهم در سینمای ایران و آثار تلویزیونی دارد.
نیکی کریمی
در دهه ۷۰، شاهد اوج جوانی و زیبایی ستاره متفاوتی بهنام نیکی کریمی بودیم. او در آن سالها در آثار مهمی مانند عروس بازی کرد و توانست، رخوت را از بازار سینمای رو به کلیشهشدن ایران را بگیرد. در دورهای که زن حضوری در حد مادری مهربان یا صرفا دختری مطیع در آثار داشت، کریمی با نقشهایی متفاوت ظاهر میشد. او زن را از ابعاد مختلف به تصویر میکشید. همکاریاش با داریوش مهرجویی بزرگ منجر به خلق شخصیتهای ماندگاری چون سارا شد. کریمی زیبا بود، حرفهای عملی میکرد و از شهرتش تمیز و محترمانه بهره برده است. تا همین روز و روزگار هم از چهرههای مهم و اثرگذار درمیان زنان ایرانی بهشمار میرود.
ماهایا پطروسیان
پطروسیان هم در فهرست زنان پسرکش جای مطلوبی دارد. در دهه ۷۰، او دختری جوان و پرنشاط بود که در نقش شخصیتهای شیطان و پرشور بهخوبی ظاهر میشد. ماهایا با نام خاصی که در یاد میماند و چهره زیبا و جوانش توانسته بود، محبوب مخاطبان واقع شود. در فیلم «دیگه چه خبر» از تهمینه میلانی هم به محبوبیت زیادی رسید و نامش درمیان تماشاچیان زمزمزمه میشد. پطروسیان در سالهای اخیر بسیار گزیده کار کرده و دیده نشده است.
شقایق فراهانی
فراهانی از آن دست بازیگرانی است که تمام ویژگیهای لازم برای ستارهشدن را داشت اما نتوانست از عناوینی چون هنرپیشههای پسرکش فراتر برود. در واقع، آنچه باعث شهرت مقطعی اما زیاد او در دهه ۷۰ شد، فقط چهرهاش بود. شقایق که از خانوادهای مطرح و هنری میآید، در فیلم توتیا بسیار درخشید. استایل خوب و شیکی که در فیلم داشت، در کنار چهره بسیار زیبایش در اوج جوانی باعث شد که محبوب عام و خاص شود. فراهانی هنوز هم در برخی از آثار دیده میشود اما هیچگاه نتوانست اعتبار سایر اعضای خانواده را کسب کند. در واقع، همگام با آنها قدم برنداشت. بهطور کلی، شقایق در کنار چهره زیبا، حضور گرمی هم در هر نقش دارد. برای مثال، در فیلم محاکمه در خیابان نسبتا خوش درخشید و شاید این را مدیون بازیگرفتن مسعود کیمیایی در جایگاه کارگردان بوده است.
در آخر
مقوله جذابیت بسیار پیچیده است. انگار همهچیز به ظاهر و چهره ختم نمیشود. پای چیزهایی بیش از اینها هم بهمیان است. کسانی که فقط بهواسطه صورت و سیما توجه را به خود جلب میکنند، بهطور مقطعی به شهرت میرسند. اما کسانی که از کاریزمای ذاتی در کلام و برخورد برخوردارند، همیشه در ذهن میمانند و حرفشان اثرگذار و حضورشان موثر است. کاریزمای ذاتی از جایی درون قلب فرد میآید و بازتابدهنده اعتماد به نفس و قدرت او است. درمیان چهرههایی که نام بردیم هم تعدادی از آنها از همین ویژگی برخوردارند. در واقع، زنانی قوی هستند که قدرت اعتمادشان به خود موجب جلب نظر دیگران میشود. ازمیان چهرههایی که نام بردیم، کدامیک را تایید میکنید؟ شما هم گزینهای برای افزودن به این فهرست دارید؟
دیدگاه شما
فلورا نظری،هانیه توسلی، فریبا کوثری،مریم جلالی،آناهیتا همتی،شهره سلطانی،مریلا زارعی، ملیکا زارعی، شهربانو موسوی،مرجانه گلچین، کتایون ریاحی، مهوش صبر کن،پروین میکده،شهره لرستانی از شخصیتهای جذاب و دوست داشتنی در فیلمهای تلویزیون هستند