محسن تنابنده بیشک از سرمایههای مهم سینما و تلویزیون است. استعداد بینظیر او در خلق شخصیتهای ماندگار، توانایی بازی در نقشهای مختلف از کمدی تا جدی و حتی با شمایلی متفاوت از خود، تنابنده را کمنظیر میکند. مهارت او در نوشتن و کارگردانی هم نشان میدهد که با یک استعداد خاص روبهرو هستیم که در عین جدیت و توان مدیریت، از پس خلق لحظههای ظریف و طنازانه هنری برمیآید. در بسیاری از نقشهایی که بازی کرده، مقوله گریم و استایل در همراهی با استعداد فراوانش به یاری او آمدهاند. به همین بهانه، نگاهی به استایلهای ماندگار او در آثار مختلف خواهیم داشت. با ما همراه باشید.
زودپز
این روزها رامبد جوان دوباره با یک کمدی پرسروصدا برگشته و از برگ برندههایی مانند نوید محمدزاده و البته محسن تنابنده کمک گرفته است. تنابنده در این فیلم که در روزگار دهه شصت میگذرد، استایلی مشابه جوانان آن زمان دارد. همان پشت موهای بلند و کاپشنهای خلبانی با شلوارهای گشاد و پیلهدار که این روزها اسباب خنده را فراهم میکنند و در آن زمان، نمادهای جذابیت بودند. تنابنده چهره مناسبی برای پذیرش انواع گریم دارد و با استایل موهای متفاوت در زودپز، باز هم باورپذیر، بامزه و مانند همیشه قوی ظاهر میشود. نمک ذاتی این بازیگر در کنار جدیتی که در ایفای نقش به خرج میدهد، او را تقریبا در ایفای هر نقشی به موفقیت میرساند. اگر شما هم دهه شصت را تجربه کرده باشید، حتما یادتان میآید که استایل مردان در آن روزگار چطور بود و چگونه گرامر جذابیت را صرف میکردند. از هر زمانهای که رد میشویم، گذشتهها خندهدار به نظر میرسند. اما استایل دهه شصت واقعا گاهی خندهدار است و از تعادل و زیبایی فرسنگها فاصله دارد. شما چه فکر میکنید؟ کسی هم هست که آن تیپ و شمایل را برای امروز مناسب و جذاب بداند؟ ما که فکر نمیکنیم.
عنکبوت
تنابنده در بازی در نقشهای مختلف به نوعی استاندارد رسیده است. استانداردی که نمیگذارد پا را کج بگذارد و به ضعف برسد. به عبارت دقیقتر، او همیشه نمره قبولی را میگیرد و در ایفای بعضی از نقشها چند نمره اضافه و ستاره و آفرین هم نصیبش میشود. او در نقش سعید حنایی در عنکبوت یا همان قابل معتقد به دینی که زنان بدکار را به قتل میرساند هم جانانه ظاهر شد. گریم او با آن محاسن و پیراهنی که روی شلوار پارچهای قرار میگرفت هم به باورپذیری شخصیت، کمک شایانی میکرد. این نقش از مواردی بود که خلاقیت و مهارت تنابنده دست گریم و لباسهای مناسب شخصیت را میگرفتند و به ظهور کاراکتری باورپذیر کمک میکردند.
پایتخت
محسن تنابنده نقش خوب و عالی در کارنامه هنریاش کم ندارد، اما شاهنقش تمام سالهای فعالیت او، کسی نیست جز نقی معمولی. این کاراکتر که دیگر به آشنایی صمیمی برای همه خانوادههای ایرانی تبدیل شده، با گریم و استایلی واقعا واقعی، خاطرات زیادی برایمان رقم زده است. تنابنده در نقش مردی از شهرستانهای شمالی کشور، با لباسهایی که انگار دقیقا از تن یکی از افراد واقعی علیآباد به تن دارد، به شدت باورپذیر است. استایل سبیل و موها که بنا به موقعیتها در پایتختهای مختلف، با هم متفاوت هستند هم بسیار دقیق انتخاب شدهاند. حتی زمانی که در مجلسی مانند عروسی شرکت دارد هم شاخصههای استایل این کاراکتر کاملاً شبیه به مابهازاهایی واقعیاش است. قسمتی را به یاد بیاورید که نقی با ارسطو به خرید رفته بودند و میخواستند به دیدار راحله، همسر ارسطو بروند. کت و شلوار و کفشها را به خاطر دارید؟
رهایم کن
به نظر میرسد که در سالهای اخیر، محسن تنابنده روی تناسب اندامش بیشتر از قبل کار کرده است. نمود این موضوع را در سریال رهایم کن، مشاهده کردیم. تنابنده با اندامی موزونتر از همیشه و گریم جذابی که برایش در نظر گرفته شده بود، خوشتیپتر از همیشه دیده میشد. استفاده از موهای مصنوعی و پوستیژ برای او هم باعث شد که با یک تنابنده خوشچهره روبهرو شویم که در نقش مردی با چالشهای فراوان زندگی و عشقی که به این دنیا متصلش میکند، به خوبی ظاهر شود.
سن پطرزبورگ
سن پطرزبورگ یکی از بهترین کمدیهای ایرانی است که بعد از گذر سالیان طولانی، همچنان جذاب است. یکی از ستونهای پیشبرد موفقیت این اثر هم مانند همیشه تنابنده است. او در این فیلم آنچنان مشهور نشده بود، اما کمی بعد، سریعاً معرف حضور همه قرار گرفت. استایل محسن در این فیلم با محاسن و تیپی که مدام تغییر میکرد و در موقعیتهای مختلف قرار میگرفت، دیدنی و بامزه بود. پارتنر تنابنده در سنپطرزبورگ هم چهره شاخصی به نام پیمان قاسمخانی است که نیاز به معرفی ندارد و برای خلق زوجی بانمک و همهفنحریف در کنار تنابنده، به خوبی ظاهر شد.
جنگ جهانی دوم
فیلم جنگ جهانی دوم از آثار تازه هومن سیدی است که با دستگذاشتن روی موضوعی عمیق و تفکربرانگیز، بسیار دیدنی از کار درآمده است. باز هم نقطه قوت این اثر، مانند هر فیلم دیگری با حضور تنابنده، بازی اوست. او در نقش مردی از طبقات فرودست که مورد ظلم جامعه قرار میگیرد و در مسیر به دوشکشیدن این چالش به یک هیولا بدل میشود، به شدت خوب ظاهر شده است. گریم او و لباسهایی که به تن دارد هم به تزریق واقعیت و پذیرش از سوی مخاطب کمک شایانی کردهاند. طراحان لباس در صورتی که به خوبی از عهده وظیفه خود برآیند، نقش به شدت پررنگی در تکمیل پازل یک اثر هنری دارند. در این فیلم هم تنابنده با پوشیدن لباسهایی متناسب با طبقه کاراکتر و رنگهایی کرد و خنثی، در فضاسازی و باورپذیری نقش به خوبی پیش میرود.
در آخر
تنابنده کارگردان، نویسنده و بازیگر خوبی است. چنین استعدادهای نابی به ندرت، به طور همزمان در یک فرد جمع میشوند. چهره او هم گریمپذیری مطلوبی دارد، یعنی انواع گریم شخصیتها به خوبی روی آن مینشیند. در آثاری که بازی کرده، همیشه نقش و جلوه استایل و طراحی لباس هم اهمیت زیادی داشته است. شما کدام تیپ و استایل او را بیشتر دوست داشتید و کدام نقش او را بیشتر میپسندید؟ نگاهی به کارنامه هنری این بازیگر گویای موفقیت مداومش در تمام طول دورانی است که پشت سر هم کار کرده و مهرهای موثر در فیلمها و سریالهای ایرانی بوده است.
دیدگاه شما