بخش عظیمی از صنعت مد را تولیدات محصولات بانوان در بر گرفته است اما کمتر از زنان تأثیرگذار مد شنیده ایم. بسیاری از برندهای مطرح این صنعت در ابتدای کار خود تنها محصولات زنانه تولید میکردهاند و همچنین برخی از آنها همچنان در همین قسمت تمرکز کردهاند. از طرفی رسانههای متفاوت نیز بیشتر سعیشان را در تمرکز روی این محصولات گذاشتهاند اما برخلاف تفکر عموم، مد آنطور هم که به نظر میرسد، زنانه نیست! بسیاری از طراحان مطرح این روزها و همچنین رهبران جهانی این صنعت مردان میباشند.
واقعیت دیگری که کمتر به آن توجه کردهایم این است که زنانی هستند که چه امروزه و چه در دوران گذشته چهرههای تاثیرگذار مد بودهاند. بسیاری از ما با برخی از آنها آشنایی داریم اما تعداد زیادی از آنها هنوز هم خوب شناختهشده نیستند. برای مثال در طول 13 سالی که مراسم American Fahion Awards برگزار میشود، تنها 4 زن موفق به دریافت جایزه بهترین طراح سال شدهاند.
با وجود این، با نگاهی به روند مد، زنان بسیاری را مییابیم که در شکلدهی مد نقش موثری داشتهاند؛ از کوکو شنل تا فیبی فیلو. زنان طراح دیدگاههای تازه و موردنیاز روز زنان را مطرح کردهاند. در این مقاله به معرفی 15 نفر از زنان تأثیرگذار دنیای مد خواهیم پرداخت که بیشترین اثرگذاری را در این صنعت داشته اند.
مدلین شرو
نفر اول از لیست زنان تأثیرگذار مد مدلین شرو است. شاید این اسم مثل اسامی کوکو شنل و السا شیاپارلی زیاد شناخته شده نباشد اما حقیقت این است که این خانم بهنوعی راه را برای طراحان زن باز کرد. او اولین زنی است که بنیانگذار و طراح یک خانه مد قدرتمند فرانسوی بود. مادام شرو کارش را بهعنوان یک خیاط در یک خانه مد کوتور شروع کرد اما استعداد او آنقدر استثنایی بود که توانست در سال 1905 یک برند با حدود 100 کارمند را رهبری کند. در حقیقت این شرو بود که پاول پوارت را برای راهاندازی برند حمایت کرد. او برنده جایزه ووگ شد و جزو معدود خانههای کوتوری بود که در طول جنگ جهانی اول فعالیت میکرد. هرچند که برند او در سال 1935 بسته شد اما تاثیر طراحیهای او برای همیشه بر مد مخصوصا مد بانوان به جا مانده است.
جن پاکن
هرچند او یکی از اولین زنان کوتوریست محسوب میشود اما بیشتر بهخاطر طراحی پیراهنهای مهم در قرن 18 معروف است که ما امروزه این طراحیها را بیشتر در فیلمها میبینیم. بدون شک مادام پاکن تصورش را هم نمیکرد که طراحیهایش اینگونه جاودانه شوند! علاوه بر این با وجود مقاومتهایی که برای ممنوعیت تبلیغات کارها وجود داشت، او اولین نمایشهای مد را که اجداد رانویهای امروزی هستند، برگزار کرد و حتی مدلهایش را به مراسم عمومی مثل اپرا و مسابقات، با لباسهایی به طراحی خودش میفرستاد. بهنوعی راهورسم تبلیغاتی که امروزه جا افتاده است، در اوایل قرن 20 به دست مادام پاکن ایجاد شد.
کوکو شنل
بیشک کوکوشنل نیاز به معرفی ندارد! تاثیر او بر دنیای مد به حدی قوی بود که همچنان تمامی میراثش زنده هستند؛ از برند خواستنی و جهانی او گرفته تا شیوه طراحیاش. در واقع نیویورک تایمز او را در بین 100 شخصیت تاثیرگذار قرن 20 معرفی کرده اما این شهرت و قدرت به چه دلیلی است؟ میتوان گفت کوکو تنها یک تاثیر بصری بر این صنعت به جا نگذاشت، بلکه بهنوعی یک سبک زندگی ایجاد کرد که همچنان پابرجاست. او از پارچه پنبهای که برای دوخت لباسزیر آقایان استفاده میشد، کمک گرفت و لباسهای رسمی سبک و راحت اما شیک و فاخر را طراحی کرد و زنان را بعد از قرنها از دست لباسهای سنگین و سخت رهایی بخشید. همچنین او بهنوعی اولین نسل لباسهای ورزشی زنانه را نیز به وجود آورد.
السا شیاپارلی
یکی دیگر از زنان تأثیرگذار مد و از چهرههای همیشه ماندگار این صنعت، شیاپارلی است. او را میتوان سرآمد سبک پیشرو و آوانگارد در مد دانست. طراحیهایی که در فضای شیک قرن 20 با چاشنی کمی شیطنت و شوخطبعی و بهنوعی انتزاعی کار شده بودند، کار کسی جز او نبود. او در خیاطی استاد بود و در طراحیهای منحصربهفردش این تواناییاش را به چالش میکشید. او در شکلگیری فرم کتهای زنانه امروزی بسیار تاثیرگذار بود. برخی از کارهای شیاپارلی با همکاری هنرمندان اسطورهای مانند سالوادر دالی برای طراحی طرح پارچهها کار میشد.
کلر مک کاردل
این طراح آمریکایی بهدلیل تولید اولین نسل لباسهای ورزشی و آماده (ready-to-wear) در آمریکا مشهور است. فرمهای ساده و کاربردی طراحیهایش و صرفهجویی در استفاده از پارچه، استایلهای روزانه را کمتر دستوپاگیر میکرد. او در طول جنگ جهانی دوم حسی از راحتی و بیتکلفی را در لباسها ایجاد نمود که ما امروزه آن را در طراحی لباسهای آماده همچنان میبینیم. تاثیر او به حدی بود که رئیسجمهور وقت آمریکا، هری تورمن، او را بهعنوان زن سال در مراسم جوایز ملی مطبوعات آمریکا معرفی کرد و او به اولین طراح آمریکایی تبدیل شد که از طریق رایگیری، بهعنوان موفقترین زن آمریکا انتخاب شده است.
بانی کشین
بعد از مک کاردل، این کشین بود که راه او را پیش گرفت اما به سبک خودش و با نوآوریهای تازه. او شروع به طراحی مدلهای راحتتر و تازه از لباسهای ورزشی و آماده کرد اما قبل از آن، حرفهاش را از طراحی برای گروههای رقص لس آنجلس پیش گرفت و سپس برای چند پروژه سینمایی طراحی لباس انجام داد. نکته مهم در نوآوریهای او این بود که از درزها و دارتهای لباس بهصورت مینیمال استفاده کرد و استایلهای لایهای را که ما امروزه بهعنوان ترند هرساله از آن استفاده میکنیم، معرفی نمود و همینطور ستهای مینیمال و طراحی اورسایز را نیز ارائه کرد.
باربارا هولانیچی
او را میتوان جزو طراحان معاصری دانست که طراحیهایش هنوز هم مثالزدنی و حتی قابلاستفاده هستند. در طول دوران راکاندرول، بوتیک بیبای او بسیار معروف و پرطرفدار بود. دامنهای مینی، کلاههای پهن لبهدار، شالهای پردار نواری (به اصطلاح boas) و کتوشلوارهای مخمل مواردی است که باربارا آنها را تبدیل به یک ترند کرد. او طراح لباس افرادی مثل دیوید بویی، گروه رولینگ استونز و ماریان فیثفول (خواننده و معشوقه مایک جگر) بود. جالب است بدانید که در واقع هولانیچی برای فروشندگی بوتیک خود، آنا وینتور 15 ساله را استخدام کرد و اولین حرفه او در حوزه مد را رقم زد.
سونیا ریکیل
او به ملکه بافتها معروف است. سونیا اولین بار در طول دوران بارداری خود به فکر طراحی و دوخت یک پلیور نرم و راحت برای خود افتاد اما همین نیاز جرقهای شد تا او شروع به کار در صنعت بافت کند. پلیورهای معروف The Poor Boy از طراحیهای او هستند. در واقع این مدل پلیورها انقلابی در صنعت بافت ایجاد کردند و آنها را دوباره به دنیای مد بازگرداندند. آدری هپبورن 14 مدل از این پلیورها را در رنگهای مختلف خریداری کرد و باعث شد تا یک شبه همه طرفدار این استایل بشوند. سونیا نوآوریهای زیادی را در زمینه بافت به وجود آورد، برای مثال ترند درز پشتورو در قسمت رویی پلیور، درزهای تمامنشده و باز لبه پلیور و یا استفاده از نوشته روی آنها از کارهای اوست. او را برای قیاس با کوکو شنل به اصطلاح کوکو ریکیل هم مینامیدند. همچنین سونیا در فراگیر شدن استایل مشکی و ترند مشکیپوشی تاثیر بسزایی داشت.
ویوین وستوود
قطعا هر کسی که به مد علاقه داشته باشد، حداقل یک بار نام وستوود را شنیده است. در واقع نسل جدید بهنوعی مدیون او است، زیرا که ویوین با یک تفکر جدید و سرکش وارد فضای پر از چارچوب مد شد و موج جدیدی را به راه انداخت. او را ملکه پانک مینامند و یکی از بنیانگذاران اصلی این سبک، وستوود است. او برای طراحی تنها یک ایده مطرح کرد؛ پرهیز از یکدست بودن و پیروی از یک استایل. او معتقد بود که لباس باید نشانه کسی باشد که هستیم و باید شخصیت و علائق ما را بیان کند. با اینکه او علاقه شخصی به استایل پانک و مدرن پانک دارد اما توانایی بینظیر او در طراحی باعث شده که بهعنوان یکی از طراحان مخصوص ملکه الیزابت و همچنین طراح لباس رسمی فارغالتحصیلی کالج کینگز لندن انتخاب شود. از طراحیهای معروف او میتوان به کفشهایی با پاشنه لژدار اغراقآمیز که به اصطلاح sky-high platform shoes نامیده میشود و یا شلوارهایی با پارچه پشمی چهارخانه در اصطلاح plaid و پیراهنهای نامتقارن یا draped dresses اشاره کرد.
بتسی جانسون
طراحیهای پر از طرح و شلوغ بتسی باعث شد تا او را یکی از بنیانگذاران جنبش زلزله جوانی یا youthquake در دهه 60 بنامند. طراحیهای فانتزی و پر از رنگ او تغییر عظیمی در دنیای مد بهجا گذاشت و برای او جوایز بسیاری همچون بهترین طراح در مراسم American Fashion Awards و Coty awards را به همراه آورد. همچنین او یکی از نامهایی است که در Fashion walk of fame ثبت شده است.
کارولینا هررا
بدون شک همه ما این روزها نام این طراح را زیاد میشنویم. کارولینا به ایجاد سبک جدیدی از برازندگی و شیکبودن معروف است. او که یک مهاجر ونزوئلایی بود، در نیویورک با هنرمندان مشهور آن زمان مثل اندی وارهول و مایک جگر همکاری میکرد. او به اینکه پیراهن سفید را به یکی از ملزومات کمد خانمها تبدیل کرده، معروف است. نام او در تالار مشاهیر مد ثبت شده است و در سال 2008 جایزه دستاورد یک عمر تلاش در صنعت مد را از CFDA دریافت نمود. کارولینا به طراح بانوان اول آمریکا معروف است و برای ژاکلین کندی، میشل اوباما و لارا بوش لباس طراحی میکرده است.
ورا وانگ
تقریبا همه کسانی که با دنیای مد آشنا هستند، ورا وانگ را میشناسند. او را بهعنوان نمونه یک طراح موفق در لیست زنان تأثیرگذار مد میتوان مثال زد. همانطور که میدانیم صنعت مد آمریکا به درآمد و سرمایه معروف است و ورا بهعنوان یکی از سرمایهدارترین طراحان این کشور شناخته میشود. او با توانایی منحصربهفردش بهعنوان یک طراح لباس رسمی و فاخر با طراحی لباسهای عروسش انقلابی در این صنعت ایجاد کرد. لیست بلند بالایی از افراد سرشناس مثل چلسی کلینتون، ایوانکا ترامپ، کلوئی و کیم کارداشیان، آوریل لوینگ، ویکتوریا بکهام و بسیاری دیگر مشتریان او بودهاند. علاوه بر این لاین لباسهای آماده، طراحی لباس پاتیناژ برای ورزشکاران المپیک و لوازم اسبسواری نیز جزو فعالیتهای اوست. او در سال 2005 بهعنوان طراح سال در مراسم CFDA و همچنین در سال 2013 جایزه افتخاری یک عمر فعالیت در صنعت مد را برای همین مراسم به دست آورد. ورا ونگ کارنامه بسیار درخشان و نفوذ و قدرت بسیاری در مد دارد. همچنین مجله فوربز او را بهعنوان 34مین زن در لیست زنان ثروتمند خودساخته 2018 معرفی کرده است. ثروت او حدود 630 میلیون دلار تخمین زده شده است.
میوچا پرادا
یکی از قدرتمندترین و مهمترین شخصیتهای دنیای مد میوچا پرادا است. او از دهه 80 در این عرصه فعالیت میکند و طراح بسیاری از محصولاتی است که بهعنوان آیکون مد شناخته میشوند؛ مثل کیفدستیهایی که برای بار اول در اوسط دهه 80 از جنس پارچههای نایلونی طراحی و تولید شدند که او را به موفقیت چشمگیری رسانیدند. بعدها او این برند را با لاین لباسهای آماده زنانه و لاین لباسهای مردانه گسترش داد که اکنون تقریبا همه آیتمهای مد را داراست. میوچا همچنین بنیانگذار و صاحب برند میو میو نیز میباشد. او همکاریهای خوبی با برندهای دیگر مثل فندی و عزالدین عالیا داشته است و برنده جایزه طراح برگزیده از cfda شده است. جالب است بدانیم که میوچا بیشتر خود را یک مدیر اقتصادی میداند تا یک هنرمند! شاید یکی از زنان تأثیرگذار مد، و البته اقتصاد!
فیبی فیلو
در انتهای لیست زنان تأثیرگذار مد به فیبی فیلو میرسیم. فیلو بیشتر بهخاطر احیای دو برند معروف مطرح شده است. او در ابتدا بهعنوان دستیار طراحی برای استلا مک کارتنی در برند کلوئی شروع به کار کرد اما کمتر از 4 سال بعد بهعنوان مدیر هنری و خلاقیت این برند معرفی شد و توانست روح دوبارهای به این برند بدهد و آن را جزو آیتمهای خواستنی کمد هر خانمی بکند. پس از آن او دوباره جادوی احیای خود را در برند سلین بهعنوان مدیر هنری نشان داد و باعث شد تا این برند از بحران بیرون بیاید تا جایی که تا مدت 10 سال و تا سال 2018 در سلین به کار خود ادامه داد. به همین دلیل است که او را بیشتر بهعنوان یک احیاگر در صنعت مد میشناسند.
منبع: مدوپیا
دیدگاه شما