زمرد را همه با رنگ سبز زیبای آن میشناسند. رنگ سبز با شکوه زمرد، رنگی است که عشق طبیعت را تجلی میبخشد. گفته میشود رنگ سبز باعث شادی شده و هیچگاه چشمها را خسته نمیکند. زمرد از سنگهای گرانبها است که از سیلیکات آلومینیوم و بریلیوم تشکیل شده در سنگهای پگماتیت یافت میشود. واژه زمرد عربی شده اسماراگدوس یونانی است که خود از واژهای سانسکریت به معنی سبز گرفته شده است. نام اصلی فارسی آن دوال یا دوبال است. همه چیز درباره سنگ زمرد سبز را در این مقاله بخوانید.
سنگ زمرد چیست؟
همانطور که میدانید زمرد یک سنگ قیمتی سبز رنگ است و در واقع کلمه زمرد نیز به معنای سبز است که از یک واژه یونانی به نام اسماراگدوس و یا امرالد گرفته شده است. واژه زمرد که یک واژه عربی است نیز از واژه سانیکریت به معنای رنگ سبز گرفته شده است و نام فارسی اصیل این سنگ در واقع دوال یا دوبال است. مواد تشکیل دهنده سنگ زمرد، سیلیکات آلومینیوم و بریلیوم است که بیشتر این مواد در سنگ پگماتیت پیدا میشود. علاوه بر این رنگ سبز این سنگ کاملا طبیعی است و در برابر حرارت نور خورشید کاملا تغییر ناپذیز است اما با این وجود ممکن است در مقابل حرارتهای بسیار بالا دگرگون شود.
یکی از دلایلی که سبب شده سنگ زمرد زیبایی و درخشندگی خاصی داشته باشد، وجود کوروم و وانادیوم موجود در سنگ اشت. سنگ زمرد یکی از قدیمیترین انواع سنگهای زینتی است و کندهکاریها و برجسته کاریهای متنوعی روی آن انجام میشود که زیبایی آن دو چندان میشود. سنگ زمرد را نیز میتوانید در انواع سنگهای گرانیت، پگمانیت، شیست و تهنشینهای رسوبی پیدا کنید.
آیا سنگ زمرد باکیفیت است؟
زمرد جز دسته سنگهایی است که طبع سرد و نسبتا خشکی دارد و در مقابل حرارت نور خورشید هرگز دگرگون نمیشود. درست مانند بسیاری از سنگهای دیگر مانند یاقوت، بلورهای زمرد نیز دارای ناخالصیهای مختلف است که معمولا به صورت حبابهای گاز و یا ترکهای داخلی دیده میشود اما این ناخالصیها جز ایرادات سنگ زمرد نیست بلکه همان شکل طبیعی و دست نخورده آن زیبایی و خواص شگفت انگیزی دارد و علاوه بر این راه تشخیص خوبی برای نمونه مصنوعی و اصل آن است.
کیفیت سنگ زمرد بسته به نوع رنگ آن متفاوت است. ب طور کلی هر چه سنگ زمرد به رنگ سبز تیره باشد، کیفیت و ارزش بسیاری دارد و میزان ناخالصی در آن کم است و اما هرچه رنگ آن روشنتر میشود ارزش قیمت آن کاهش پیدا میکند. گرانبهاترین و زیباترین نوع زمرد در کشور کلمبیا وجود دارد و در کشورهای دیگری چون هلند، استرلیا، برزیل، آفریقای جنوبی، اتریش، هند، آمریکا، مصر، نروژ، افغانستان و زیمباوه نیز دیده میشود. البته ناگفته نماند که در زمانهای قدیم فراوانی این سنگ بیشتر در مصر باستان، اتریش و در شمال پاکستان بوده و بیشترین استخراج زمرد از این مناطق انجام شده است.
تاریخچه سنگ زمرد
مردم باستان عقیده داشتند زمرد برای صاحب خود پاکدامنی و نجابت به ارمغان آورده، او را از ارواح شیطانی مصون میدارد. در یونان باستان، زمرد بسیار مورد احترام بود. در تورات زمرد یکی از سنگهای زیربنای شهر بیت المقدس معرفی شده، بدین جهت نزد قوم بنی اسرائیل ارج و قرب خاصی دارد. در گذشتههای دور، گوهرهای اصل بیش از آنکه به عنوان زیور استعمال شوند، جنبه دارویی داشتند مثلا جوشانده زمرد را برای علاج سرطان یا برای علاج صرع و همچنین درمان اسهال خونی تجویز میکردند. پزشکان یونانی دود زمرد پودر شده و سوزانده را به باور خود برای درمان مار گزیدگی، سرماخوردگی و تنگی نفس استفاده میکردند. پیش از آن که عینک و ذره بین ساخت شود به منظور مطالعه و رویت اشیای ریز از یک زمرد تراش خورده استفاده میکردند و به آن سنگ مطالعه میگفتند.
معادن سنگ زمرد
کشور کلمبیا در آمریکای جنوبی، در صدر کشورهای تولید کننده زمرد جهان قرار دارد و حدود ۱۵۰ ذخیره زمرد در این کشور شناخته شده است. زمردهای کلمبیایی از زمردهای دیگر کشورها کاملاً متمایز هستند و به جرات میتوان گفت که مرغوبترین و خوشرنگترین زمردها، به کلمبیا تعلق دارد. کشورهای زامبیا، برزیل و زیمباوه نیز از شهرت بالایی در تجارت بینالمللی زمردهای مرغوب برخوردارند. رنگ این زمردها تیرهتر از انواع کلمبیایی بوده و ته رنگ آبی دارند. در کشور ما نیز در جنوب کرمان و در منطقه اسفندقه معدن زمرد وجود دارد.
تراش سنگ زمرد
در حالی که سختی بالای زمرد تا حدود زیادی مانع خراش دیدن این سنگ با ارزش میشود. قابلیت شکنندگی آن به خاطر شکافهای موجود در داخل سنگ کار نسبتا مشکلی است. به همین دلیل تراشکاران سنگهای قیمتی تراش خاصی را برای این سنگ به کار میبرند با نام تراش زمردی یا تراش چهارگوش که در اصل یکی از طرحهای تراش پلکانی است که در این تراش، گوشههای سنگ زمرد به صفحاتی مزین میشود که علاوه بر تشدید زیبایی آن، مقاومت آن را در برابر فشارهای مکانیکی و عوامل فیزیکی افزایش میدهد.
نحوه نگهداری سنگ زمرد
زمرد جز دسته سنگهایی است که سختی بسیار بالایی دارد اما گوهر آن ترد و شکننده است در نتیجه نیاز به مراقبت ویژه دارد. این سنگ در مقابل هرگونه اسیدی مقاوم است و اگر به آن مواد شوینده یا آب گرم نفوذ کند تغییر شکل نمیدهد اما ممکن است در اثر حرارت ویژه ترک بخورد. از این رو هنگام حرارت دادن و یا استفاده از نگین آن برای جواهرات بایستی نهایت دقت را داشت. برخی از جواهرسازان برای اصلاح رنگ یا پر کردن شیارهای جواهرات زمرد را روغنی میکنند. این روغن به مرور زمان خشک میشود و ممکن است در بعضی از نقاط سنگ، سفیدکهایی دیده شود اما نگران نباشید زیرا میتوان دوباره به کمک روغن مانند روغن زیتون آن را اصلاح و شفاف کرد.
مطالب مرتبط:
۱- نکاتی درباره نگین حلقه نامزدی
دیدگاه شما
مچکرم عالی بود