یکی از مشكلات شایع زیبایی لک پوستی است. خیلی پیش آمده که لباس، کفش و اکسسوری های عالی آماده کرده اید تا به مهمانی بروید، اما آرایش باعث پوشاندن لک های پوست نشده و باعث تغییر عقیده شما شده است. قبل از اینکه به دنبال درمان معجزهآسای لک باشیم اول باید در مورد دلیل بروز لک پوستی بدانیم. سپس چگونگی درمان و روش های موثر آن را بیان می کنیم. لک پوستی چگونه درمان می شود؟
سلولهای ملانوسیت پوست وظیفه ساختن ماده ملانین را دارند. برحسب میزان ملانین، پوست سفید، سبزه یا سیاه میشود. در یك فرد ممكن است بخشی از پوست بدن دچار كاهش یا افزایش میزان ملانین شود كه باعث بروز لكهای تیره یا سفید خواهد شد. لکها برحسب اینکه سفید باشند یا تیره و دلیل بروز آنها درمانهای مختلفی دارند. عوامل ایجاد كننده لك عبارتند از نورخورشید، بالارفتن سن، مصرف بعضی از داروها مثل قرص ضد بارداری، بارداری، التهابات مثل سوختگی یا جوش، بعضی از اقدامات درمانی مثل لیزر، پیلینگ و الكترولیز
در تولید ملانین، ماده اولیه تیروزین تحت تاثیر آنزیم تیروزیناز و طی مراحلی به ملانین تبدیل می شود. برای فعالیت این آنزیم عنصر مس و اكسیژن لازم است. بنابراین برای مهار لک باید مانع از فعالیت آنزیم تیروزیناز و در نتیجه تولید ملانین شد. عوامل ضد لک معمولاً اثر مهاری بر آنزیم تیروزیناز دارند و عبارتند از:
هیدروكینون
قوی ترین عامل ضد لک است كه آنزیم تیروزیناز را مهار می كند و به این ترتیب جلوی تولید ملانین را می گیرد.
عصاره شیرین بیان
از آنجا كه مصرف هیدروكینون به صورت طولانی مدت امكان پذیر نیست و خودش می تواند آسیب زننده باشد از تركیبات دیگری كه عوارض كمتری دارند مثل عصارۀ شیرین بیان استفاده می شود. این تركیب هم آنزیم تیروزیناز را مهار می كند و جایگزین مناسبی برای هیدروكینون است.
اسید كوجیك
این تركیب هم با مهار آنزیم تیروزیناز اثرات ضد لک خود را اعمال می كند.
ویتامین ث
از آنجاكه ویتامین C آنتی اكسیدان است مانع از رسیدن اكسیژن لازم برای فعالیت آنزیم تیروزیناز میشود و بنابراین اثرات ضد لک و روشن كننده دارد.
آربوتین
مهار كننده تولید ملانین و جایگزین هیدروكینون است.
اما برای تأثیر بهتر تركیبات ضد لک فوق لازم است كه محصولات ضد لك حاوی تركیبات لایه بردار هم باشند، چون لایه بردارها هم به نفوذ بهتر ضد لك ها كمك می كنند هم با سطحی كردن لك به درمان سریع تر آن كمك می كنند. وجود تركیبات ضد آفتاب هم در محصولات ضد لك اثر بخشی آنها را بیشترمی كند. گاهی به دلیل عمیق بودن لک ها، درمان موضعی به تنهایی كافی نیست و به درمانهای دیگر نظیر لیزر و یا میكرودرم ابریژن نیاز است. اما قبل از انجام هر یک از این درمان ها حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه و با وی مشورت کنید.
مطالب مرتبط:
دیدگاه شما