اوت کوتور چیست ؟ اگر با دنیای مد آشنایی داشته باشید و یا حتی کمی به آنچه که در دنیای مد میگذرد توجه داشته باشید حتما تا به حال واژه فرانسوی اوت کوتور (haute couture) را شنیدهاید. این کلمات در لغت نامه یک طراح لباس رایج است ولی اگر یک متخصص مد نباشید احتمالا نمیدانید منظور از این واژه چیست. اوت کوتور و داستان لباسهای چند هزار دلاری را در چی بپوشم بخوانید.
اوت کوتور از کجا آغاز شد؟
لباسهای گاها عجیب و غریب و تزئین شده با مرواریدها و سنگهای سواروسکی که چشم هر بینندهای را خیره میکنند. نمایشهای مد اوت کوتور که سالانه دوبار در فرانسه برگزار میشود واقعا چشمنواز است. قیمتهای لباسها به اندازه طراحی شان عجیب و غریب هستند. لباس شبی که قیمتی برابر با یک رولز رویس دارد و بلوزی که قیمتش با آپارتمانی در مادرید برابری میکند. این قیمتهای سرسام آور سوالاتی را در ذهن ایجاد میکند. با اینکه تعداد کمی از افراد دنیا میتوانند هزینه این لباسها را پرداخت کنند پس دلیل وجود اوت کوتور چیست؟
همانطور که تولیدکنندگان خودرو از طریق طراحی و تولید ماشینهای لاکچری و جدید قدرت و تخصص خود را نشان میدهند. طراحان مد هم از اوت کوتور برای نمایش خلاقیت و تخصص خود استفاده میکنند. بسیاری از افراد تصور میکنند اوت کوتور صرفا به معنای لغوی آن و به معنای دست دوز است. این تعریف تا حدودی درست است ولی این همه چیز در مورد اوت کوتور نیست. چون با توجه به این معنی هر کسی میتواند یک لباس شب بدوزد و آن را اوت کوتور بداند. پس تفاوت این لباسها کجاست؟
اوت کوتور به معنای لباسهایی است که فرآیند تولید آن از ابتدا تا انتها توسط دست انجام شده و از پارچههایی با کیفیت بالا و گران تهیه شده باشند. این لباسها اکثرا طراحی متفاوتی دارند و در دوخت آنها به کوچکترین جزئیات توجه میشود. این لباسها توسط مجربترین خیاطان دوخته میشوند و فرآیند آماده سازی زمانبری دارند.
اوت کوتور به چه معناست؟
لباس اوت کوتور به معنی دوخت سطح بالاست و پیشینه آن به دوران ماری آنتوانت میرسد. اوت کوتور از زمان چارلز فردریک ورث در نیمه قرن نوزدهم در فرانسه جایگاه خود را پیدا کرد. فرانسهای که در زمینه مد همیشه پیشتاز بوده است. اوت کوتور توسط اتاق بازرگانی و صنعت پاریس تعریف شد و وجه قانونی به خود پیدا کرد. در بحبوحه جنگ جهانی دوم عدهای میخواستند که اوت کوتور را به برلین ببرند ولی با مخالفت رئیس جمهور وقت فرانسه موفق به این کار نشدند.
هر خانه مدی که لباس اوت کوتور تولید میکند باید ویژگیهایی خاصی را دارا باشد. این معیارها در سال ۱۹۴۵ ایجاد شد و در سال ۱۹۹۲ به روز رسانی شد. اگرچه در فرانسه امروزی، اوت کوتور فقط برای لباسهایی که با استانداردهای خاص تولید شده اند، استفاده میشود. ولی درکل این عبارت برای لباسهای تولیدشده سفارشی و سطح بالا بکار برده میشود، فرقی نمیکند این لباس در پاریس دوخته شده باشد و یا در دیگر پایتختهای مد مانند میلان و نیویورک. ویژگیهای اوت کوتور عبارتند از:
- این لباسها برای مشتریان خصوصی در یک یا چند سایز طراحی میشوند.
- خانههای مدی که میخواهند لباس اوت کوتور ارائه کنند باید یک آتلیه در پاریس داشته باشند که حداقل ۱۵ نفر به طور تمام وقت در آن مشغول به کار باشند.
- حداقل ۲۰ نیروی فنی باید به طور تمام وقت روی لباسها کار کنند.
- هر فصل مجموعهای شامل حداقل ۵۰ آیتم از لباسهای روز و شب است که در ژانویه و جولای هرسال ارایه میشوند.
میتوان گفت اوت کوتور یک نمایشگاه برای ایدههای بینظیر یک طراح است که بودجه در آن هیچ معنایی ندارد. تولید لباسهای اوت کوتور همچنین به معنای توان مالی یک برند هم هست به عنوان مثال ورساچه در طی رکود اقتصادی اوایل سال ۲۰۰۰ ارائه محصولات اوت کوتور را متوقف کرد و هشت سال به طول انجامید تا دوباره در این حوزه فعالیت کند.
این روند دوخت سطح بالای لباس در دوران جنگ جهانی دوم هم ادامه پیدا کرد. هنگامی که مردم از جیره های مواد غذایی برای گذراندن زندگی خود استفاده میکردند. در آن دوران خیاطها برای کاهش هزینهها لباسها را به تن عروسکهایی میدوختند که قد و قوارهای یک سوم انسان واقعی داشتند.
این سبک طراحی در قرن بیستم به انجمنی تبدیل شد که بهترین طراحان را در خود جای داده بود. پل پویرت، کوکو شانل کریستوبال بالنسیاگا از این جمله بودند. لباس به تن مشتری دوخته میشد و برای نصب تزئینات و ریزه کاریها به کارگاهها ارسال میشد و هیچ وقت هم بیش از ۱۰ نمونه از یک لباس تولید نمیشد.
برای تولید برخی از لباسهای اوت کوتور حدود ۸۰۰ ساعت زمان صرف شده است، از این رو میتوانید حدس بزنید که قیمت این لباسها ارزان نخواهد بود. قیمت لباسهای روزمره اوت کوتور از حدود ۱۰ هزار دلار آغاز میشود و لباسهای شب و طراحیهای ظریف آنها چند صد هزار دلار ارزش دارد. با این وجود بسیاری از خانههای مد از فروش این لباسها درآمدی کسب نمیکنند و از این روش به عنوان وسیلهای برای بازاریابی و فروش سایر محصولات خود استفاده میکنند.
دیدگاه شما